Alba Iulia: Un număr de 11 clase de liceu nu au acreditare de la minister

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alba Iulia: Un  număr de 11 clase de liceu nu au acreditare de la minister
Alba Iulia: Un număr de 11 clase de liceu nu au acreditare de la minister

Peste 160 de elevi din Alba Iulia şi din judeţul Alba nu-şi pot continua studiile pe domeniul pe care au început. Specializările pe care le învaţă la Şcolile de Arte şi Meserii nu au fost acreditate şi pentru nivelul II de studiu.

Cu mai puţin de o lună de începerea noului an şcolar elevii din 11 clase din judeţul Alba nu ştiu care va fi specializarea pe care o vor urma. Tinerii au început Şcoala de Arte şi Meserii la specializări precum vânzător commercial, sau pe domeniul estetica şi igiena corpului omenesc, dar nu pot contiunua specializarea pe aceste domenii deoarece nu s-a primit acreditarea din partea Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovării pentru trecerea în ciclul II de studio.

Sunt afectaţi elevi din tot judeţul

Inspectorul şcolar general adjunct de la Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba spune că cei mai afectaţi de acestă situaţie sunt elevii din şase clase, care ar trebui să treacă acum în anul de completare pe rută progresivă şi care nu au acreditate domeniile de studio.

“Este vorba de elevii din şase clase de la licee din Alba Iulia, Aiud, Blaj sau Baia de Arieş. Tinerii au absolvit clasa a X-a şi ar trebui să urmeze clasa de completare. Pentru aceştia e mai greu pentru că au început în estetică dar ar putea fi nevoiţi să se transfere la clase acreditrate pe alte domenii tehnice“, a spus Inspectorul şcolar general adjunct.

 Situaţia se datorează  faptului că Ministerul Educaţiei Cercetării şi Inovării nu a autorizat nivelul următor de studio, deşi procedurile de acreditare au fost urmate. Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), din cadrul ministerului, care evaluează şi acreditează furnizorii de educaţie din învăţământul preuniversitar, şi-a dat acordul pentru continuarea profilelor.

Două evaluări şi nici un rezultat

În data de 27 august ,Simona Lazăr, inspectorul şcolar general adjunct a prezentat situaţia şi Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Inovări şi a mai depus încă o dată toată documentaţia necesară acreditării. “Au fost făcute două evaluări ale ARACIP şi şcolile au primit calificative bune. Practic este vorba doar de o formalitate deoarece în esenţă nu se modifică nimic. Nu se schimbă nici numărul de clase şi nici nu se înfiinţează specializări noi. Nădăjduim să primim acreditarea ministerului în timp util”, a mai spus reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean Alba.

În cazul în care etapele decurg normal elevii ar putea urma anul de completare prin care trec la liceu la aceaşi specializare şi termină cu examen de bacalaureat şi diplomă în domeniul ales. În cazul în care acreditările nu vor veni la timp elevii vor putea să aleagă un alt domneniu deja acreditate. În acest care este posaibil ca elevii care studiază estetica şi igiena să termine liceul ca “producători textile”, iar cei care doresc să devină tehnicieni în comerţ să ajungă după anii de studiu “technician gastronomie”.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite