Alarmă cu pacientă "aviară"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O femeie de 81 de ani, din judeţul Brăila, a fost transportatată de urgenţă la Bucureşti, după ce medicii au bănuit că are gripă aviară. Sâmbătă dimineaţă, bătrâna Anica Roşală

O femeie de 81 de ani, din judeţul Brăila, a fost transportatată de urgenţă la Bucureşti, după ce medicii au bănuit că are gripă aviară.
Sâmbătă dimineaţă, bătrâna Anica Roşală (81 de ani) a venit însoţită de fiul ei, la care se afla în vizită de aproape o săptămână, la Unitatea de Primiri Urgenţe din cadrul Spitalului "Sf. Apostol Andrei" din Galaţi. Acuza o stare generală proastă, dublată de o febră ce nu o mai slăbea de mai multe zile. A fost îndrumată către Spitalul de Boli Infecţioase din localitate. "Deşi febra nu era foarte mare, ce i-a alertat pe medici a fost faptul că pacienta prezenta o insuficienţă respiratorie acută. În momentul în care au aflat că provine dintr-un focar de gripă aviară, cadrele medicale gălăţene au luat legătura cu dr. Streinu Cercel, de la Bucureşti. În aceste condiţii, s-a hotărât transportarea suferindei către Institutul ?Matei Balş? din Capitală", ne-a declarat dr. Liliana Moise, conducătorul Direcţiei de Medicină Preventivă Galaţi.
Potrivit sătenilor, ea "a căzut la pat, înainte de data de 28 noiembrie, când a fost declarată carantina în comuna Dudeşti". Femeia avea în gospodărie 17 găini, care au fost arse în timpul acţiunii de eutanasiere, din momentul în care comuna Dudeşti a fost declarată focar de gripă aviară. Niciunul dintre puii-santinelă introduşi în comună după depistarea focarului nu a murit.
Bătrâna a fost imediat transportată la Bucureşti, cu măsuri deosebite de protecţie ce au vizat atât personalul sanitar aflat în contact cu ea, cât şi rudele cu care a avut de-a face în ultima perioadă. Pe lângă materialele de protecţie, s-a apelat la mijloacele profilactice în cazul tuturor celor implicaţi, fiind dezinfectate toate obiectele sau utilajele care au intrat în contact cu bătrâna. Panica în care au intrat cadrele medicale era alimentată şi de faptul că în ultima perioadă avuseseră de-a face cu tot felul de boli exotice. În urmă cu doar o săptămână, au fost nevoite să trateze şi să trimită la acelaşi institut bucureştean un marinar gălăţean bolnav de febră tifoidă, contractată în Africa. Aceleaşi cadre medicale s-au confruntat, la sfârşitul lunii august, cu un caz de malarie, bolnavul fiind copilul unui director de la Mittal Steel Galaţi.

H5N1 ajunge şi în nordul Ciprului
Comisia Europeană a anunţat, ieri, faptul că tulpina virusului H5N1 al gripei aviare a fost identificată la eşantioanele prelevate de la păsări din nordul insulei Cipru. Acestea sunt primele cazuri de gripă aviară semnalate în Cipru, insulă situată la circa 75 de kilometri de coastele sudice ale Turciei, unde patru persoane au decedat în urma infectării cu virusul H5N1

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite