Alarmă Salvamont în munţii Piatra Craiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zece salvatori au căutat întreaga noapte un turist care s-a rătăcit pe munte. Bărbatul a plecat pe traseu ieri după amiază, dar zăpada mare, traseul dificil şi condiţiile meteo l-au făcut să se rătăcească şi să ceară ajutor la 112.

Tânărul care a pus pe jar întreaga noapte echipele de intervenţie are 22 de ani şi este student în Braşov. Şansa lui a fost telefonul mobil pe care îl avea în buzunar. Avea bateria aparatului aproape descărcată, însă a apucat să sune la 112 pentru a cere ajutor. Le-a spus salvatorilor că este blocat în dreptul refugiului Diana, de pe abruptul vestic al Pietrei Craiului. Echipa Serviciului Salvamont Zărneşti a intrat în alertă  ieri seară, după ora 20.00.

Intervenţie de nouă ore

Şase salvatori au pornit în căutarea persoanei care avea nevoie urgentă de ajutor. La căutări au participat şi patru militari ai Jandarmeriei Montane. Operaţiunea s-a derulat contracronometru, pentru că orice minut de întârziere putea fi fatal pentru turist. Bărbatul care a cerut ajutor a fost localizat de salvamontişti în zona Padina Popii, între platoul refugiului Diana şi creasta principală a masivului.

„Zona este periculoasă pe timp de noapte şi mai ales pentru o persoană care nu cunoaşte traseul, în astfel de condiţii meteo. Operaţiunea a fost obositoare, însă oamenii noştri au experienţă în astfel de situaţii“, a spus Ioan Pivodă, şeful Serviciului Salvamont Zărneşti. Tânărul a fost coborât de pe munte prin zona Colţii Chiliilor, la drumul care face legătura între Zărneşti şi Plaiul Foii. Nu a avut nevoie de îngrijiri medicale, însă s-a resimţit puternic din cauza orelor în şir petrecute în ger. Căderile masive de zăpadă din ultimele zile i-au făcut pe salvamontişti să declare închise toate traseele cu acces spre creasta principală a muntelui.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite