Al-Qaida a revendicat atentatele din Istanbul si ameninta SUA si Japonia cu actiuni teroriste iminente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avand ca fundal starea de tensiune si doliu dupa atentatele de joi, soldate, potrivit ultimului bilant oficial, cu 27 de morti si peste 450 de raniti, informatiile despre actele teroriste din Istanbul

Avand ca fundal starea de tensiune si doliu dupa atentatele de joi, soldate, potrivit ultimului bilant oficial, cu 27 de morti si peste 450 de raniti, informatiile despre actele teroriste din Istanbul se succed cu repeziciune. Astfel, ieri, reteaua terorista a lui Osama bin Laden a revendicat oficial aceste atentate sangeroase. "Reteaua Al-Qaida si partizanii ei raspanditi in intreaga lume sunt autorii celor doua operatiuni", arata un mesaj al unui lider al ei, reluat de o revista saudita. Documentul "ameninta SUA si Japonia (...) cu noi operatiuni de anvergura intre Aid Al-Fitr si sarbatoarea Sacrificiului". Fitr marcheaza sfarsitul Ramadanului, saptamana viitoare, iar sarbatoarea Sacrificiului, finele marelui pelerinaj la Mecca, de la jumatatea lunii februarie. "Americanii si tarile lor aliate trebuie sa stie ca urmeaza sa faca fata, incepand de acum, unor momente dificile si trebuie sa-si pregateasca numeroasele spitale si cimitire", spune Abou Mohamed Al-Ablaj, purtator de cuvant al Al-Qaida si al lui Osama bin Laden, care comunica frecvent prin e-mail cu ziarul saudit Al-Majallah.
Cei doi kamikaze de joi, identificati
In acest context a aparut si informatia potrivit careia autorii atentatelor sinucigase au fost identificati, ei fiind turci: este vorba de Azad Ekinci si Feridun Ugurlu, ambii in varsta de 27 de ani, militanti islamisti cautati deja in cadrul anchetei referitoare la atentatele de sambata trecuta. Ekinci era coleg de clasa cu unul dintre cei doi kamikaze de la sinagogile din Istanbul, iar Ugurlu fusese in Dubai, Emiratele Arabe Unite, la 28 octombrie a.c. Sotia lui Mesut Cabuk, care a explodat odata cu camioneta in fata uneia dintre sinagogi, a relatat presei ca a aflat despre moartea sotului ei citind ziarul. Tot ea a povestit ca sotul ei, somer, isi petrecea timpul citind carti islamiste, fiind din ce in ce mai pios. La 3 octombrie, au plecat din Bingol la Istanbul, iar pe drum, Mesut l-a luat in masina si pe prietenul sau Azad Ekinci, si in apropierea Istanbulului pe celalalt kamikaze de la 15 septembrie, Gokhan Elaltuntas. Cu cinci zile inaintea primelor atentate, Mesut a venit acasa, si-a luat valiza si pasaportul, spunand ca pleaca in Dubai. N-a mai telefonat acasa si n-a dat vreun alt semn. Ulterior, sotia lui a aflat ca a fost unul dintre cei doi kamikaze de la sinagogi. Totodata, au fost arestate deja sase persoane in cadrul anchetei privind atentatele de joi. Exista si date noi despre victime. Astfel, conducerea bancii britanice HSBC, unde a avut loc prima deflagratie, a comunicat ca trei dintre functionarii sai se afla printre cele 11 persoane ucise, iar circa 30 ranite. In cazul exploziei de la consulat, dintre cei 16 decedati, patru sunt englezi, in frunte cu consulul general Roger Short, 59 de ani, un specialist in probleme turcesti, care si-a petrecut 30 de ani din cariera in aceasta tara. Din cauza unui incendiu, Consulatul britanic din Istanbul era in renovare, drept pentru care Short parasise biroul sau din cladirea principala si se instalase intr-unul provizoriu, alaturi de intrarea unde a explodat masina-capcana. El era casatorit si avea doua fete si un baiat.
Premierul turc acuza serviciile secrete de deficiente
Sosit de urgenta la Istanbul, seful diplomatiei britanice, Jack Straw, a calificat atentatele de joi drept "un atac impotriva civilizatiei". Impreuna cu omologul sau turc, Abdullah Gul, el a vizitat atat Consulatul britanic, cat si sediul bancii britanice HSBC, serios afectate de deflagratiile din ajun. Premierul turc, Recep Tayyp Erdogan, a recunoscut ca atentatele de joi ar fi fost facilitate de "deficientele" din activitatea politiei si a serviciilor secrete. "Fortele de securitate sunt pe cale sa evalueze ansamblul datelor si informatiilor asupra acestei chestiuni (....). In mod indubitabil ar putea fi vorba de deficiente", le-a spus el ziaristilor. Intre timp, in tara s-au luat noi masuri de securitate, cele de la consulatele occidentale din Istanbul fiind de o amploare deosebita.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite