Al-Qaida ameninţă Europa din Africa de Nord

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Revirimentul terorismului în Maghreb se face sub marca Al-Qaida, a terorismului islamist global. Potenţialul terorist local este stimulat însă şi de musulmanii reveniţi din Europa

Revirimentul terorismului în Maghreb se face sub marca Al-Qaida, a terorismului islamist global. Potenţialul terorist local este stimulat însă şi de musulmanii reveniţi din Europa

Recentele atentate din Algeria, Maroc sau Tunisia sugerează o coordonare a celulelor terorismului nord-african. Abordarea stindardului Al-Qaida arată şi reorientarea atacurilor de la ţintele naţionalismelor locale la adversarii asumaţi de reţeua islamistă globală: SUA şi aliaţii lor.

Ca şi o multinaţională, Grupul salafist pentru predică şi luptă din Algeria şi-a marcat schimbarea numelui în "Al-Quaida din Maghrebul islamic" printr-o "campanie de comunicare" cât mai stridentă: două atentate gemene, împotriva sediului primului-ministru şi la o secţie de poliţie din suburbiile Algerului, care au ucis 33 de oameni şi au rănit alţi 200. Imediat, autorităţile algeriene au avertizat împotriva întoarcerii ţării la vremurile de teroare salafistă din anii "90, când atentatele şi luptele au ucis peste 150.000 de oameni.

În paralel, poliţia tunisiană împuşca activişti care se revendicau de la aceeaşi Al-Quaida maghrebină şi plănuiau atacuri la ambasade străine. Experţii în terorism văd aici rodul eforturilor Al-Quaida de a forja o alianţă teroristă din nord-vestul Africii până în regiunea Sahelului - vaste teritorii aspre, greu de controlat, devenite paradis al grupurilor militante ale islamismului radical. Grupurile teroriste din Algeria sunt bine structurate şi experimentate, cu luptători de gherilă în toată ţara şi legături în oraşele vest-europene - chiar şi cu mafiile neaoşe europene. Le rămâne doar să atace ţinte obişnuite ale Al-Quaida: instalaţiile de petrol şi gaze din Algeria sau obiective occidentale ori israeliene. Serviciile de informaţii nord-africane şi occidentale pândesc acum comenzi dinspre Pakistan sau Afganistan. Până acolo, unele direcţii vin de peste Mediterană.

Întoarcerea teroriştilor

Tărâm al turismului, în foste colonii europene, Maghrebul a fost mult timp considerat cea mai tolerantă parte a lumii arabe - dovadă fiind şi coabitarea musulmanilor şi evreilor, în pofida tuturor furtunilor vremilor. Recrutările de terorişti kamikaze pentru Irak şi recentele atentate din regiune inspiră însă teamă că Maghrebul a devenit la fel de înclinat spre extremism religios ca şi statele din Orientul Mijlociu.

Observatorii locali spun că noii fanatici nu sunt crescuţi în Africa, ci vin din statele cu puternică imigraţie maghrebină, ca Franţa, Marea Britanie, Olanda sau Spania - unde autorităţile luptă de câţiva ani cu ideile extremiste, închizând biblioteci şi interzicând predicile anumitor imami radicali. Reîntorşi în ţările natale ale părinţilor, aceşti maghrebini veniţi din Europa reuşesc să convertească tineri localnici la ideile violenţelor extreme - pentru că autohtonii sunt obişnuiţi să asculte cu respect toate ideile venite din ţările dezvoltate…

Suntem ţinte toţi cei care credem în valorile religioase şi în normele democratice
Mohammed al VI-lea
Rege al Marocului

Tineri marocani, voluntari la sinucidere în Irak

Atentatorul care s-a aruncat în aer pe 14 aprilie în faţa Centrului Cultural american din Casablanca era fratele celui care s-a sinucis identic şi a ucis cinci oameni pe 11 martie (remember Madrid 2004) într-un i-cafe din portul marocan. În mai 2003, la Casablanca, mureau în acelaşi fel 45 de persoane, între care 12 atentatori. La presiunile SUA, Poliţia regatului a arestat între timp zeci de suspecţi - între care recrutori pentru atentate sinucigaşe în Irak. Poliţia marocană cunoaşte 50 de tineri care au mers ca voluntari în Irak din 2003; unii au făcut călătoria nedetectaţi, alţii nu s-au mai întors la familii.

Celulele Al-Quaida au prins în Africa de Nord după invazia Irakului, pe care o folosesc drept instrument de recrutare. Voluntarii marocani nu provin doar din medii defavorizate: printre sinucigaşi sunt studenţi la informatică sau fani ai echipelor de fotbal spaniole - important este să fie sensibili la… injustiţia internaţională, indicată în teritoriile palestiniene sau Irak. Timp de câteva luni, terorişti internaţionali îi conving, în preajma vreunei moschei, că au datoria religioasă să intervină.

Unul dintre punctele de recrutare Al-Quaida din Maroc este oraşul Tetouan, la Strâmtoarea Gibraltar: fosta colonie a păstrat o cultură europeană, dar asta înseamnă o şi mai mare apropiere de continent.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite