Ajutorul de stat, limitat de venituri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ajutorul de stat, limitat de venituri
Ajutorul de stat, limitat de venituri

Companiile cu capital privat vor fi cele mai afectate de criza financiară. Companiile cu capital privat au la dispoziţie  puţine variante pentru a depăşi actuala perioada de criză.

„Capitalul privat nu poate face mare lucru pentru ieşirea din criză, decât să pună presiune pe Guvern şi pe BNR pentru ca statul să intervină în economie“, consideră Marius Stăncescu, preşedinte Riff Holding International.

Dintre măsurile pe care le pot lua firmele private sunt restructurarea, economisirea şi creşterea productivităţii. Însă, activitatea economică este îngreunată suplimentar de modificările din Codul Fiscal. „Aceste măsuri introduse peste noapte pentru creşterea veniturilor la bugetul de stat sunt total greşite“, adaugă Stănescu.

Statul primeşte tot mai multe solicitări

Numărul companiilor ce solicită ajutor din partea statului a crescut substanţial. Sub diverse forme „aproape 100 de companii au solicitat Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) ajutoare de stat“, a declarat preşedintele instituţiei, Mircea Ursache. El a afirmat că multe dintre acestea sunt în incapacitatea de a mai plăti salariile şi furnizorii începând din septembrie 2008. Printre acestea se numără şi companii de mari dimensiuni.

Oltchim a anunţat, săptămâna trecută, că vrea să contracteze un împrumut de 70 de milioane de euro pentru achiziţionarea secţiei de petrochimie de la rafinăria Arpechim, pentru care i s-a aprobat o garanţie de 49 de milioane de euro de la Eximbank pentru această tranzacţie. Garanţiile pentru alte companii, precum Ford sau Renault, sunt încă în analiză.

Gradul de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale datorate statului a scăzut în ultimele şase luni de la 83% la 73%, a spus Florentina Susnea, vicepreşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali, în cadrul Forumului de Fiscalitate şi Legislaţie Financiară. Aceasta înseamnă diminuarea veniturilor bugetare cu aproximativ 12% faţă de programul iniţial.

Au crescut taxele şi impozitele

Dacă programul încasărilor la buget s-ar realiza în proporţie de 95-97%, acesta s-ar situa la valoarea de 35-36% din PIB. În realitate, realizările au scăzut la 68,9% din program.

Diminuarea veniturilor la bugetul de stat este în strictă corelare cu rambursarea de TVA, atrage atenţia Florentina Susnea, vicepreşedinte al Camerei Consultanţilor Fiscali. Întârzierile în acest domeniu au ajuns la 5-6 luni, în condiţiile în care firmele sunt lipsite de capital de lucru. În plus, au crescut contribuţiile sociale şi s-au redus posibilităţile de deducere a TVA.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite