Ajutoarele de 1,7 miliarde dolari, inapoi la stat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Desi s-a privatizat cu nume mari, siderurgia nu a scapat de belele. Sase combinate - Mittal Steel Galati, Mittal Hunedoara, Mecel COS Targoviste, Mecel Industria Sarmei, CS Resita si Donasid Calarasi

Desi s-a privatizat cu nume mari, siderurgia nu a scapat de belele. Sase combinate - Mittal Steel Galati, Mittal Hunedoara, Mecel COS Targoviste, Mecel Industria Sarmei, CS Resita si Donasid Calarasi - au beneficiat la privatizare de ajutoare de stat prin stergerea datoriilor in valoare de 1,7 miliarde dolari. Combinatele au termen pana in 2008 sa se viabilizeze, altfel Uniunea Europeana le va impune returnarea ajutorului de stat. Alte doua combinate, Petrotub Roman si Petro Iasi, au primit si ele ajutoare de stat in valoare de circa 48 milioane lei, dar Bruxelles-ul nu le recunoaste. Motivul, acestea nu au fost notificate la Consiliul Concurentei de catre fostul APAPS si managerii firmelor.
Returnarea ajutoarelor inseamna falimentul companiilor
Siderurgia romaneasca e permanent monitorizata de Bruxelles. Ultimul raport a fost prezentat de autoritatile romane in 15 septembrie. Dar in afara rapoartelor bianuale ale Departamentului de Politici Industriale al Ministerului Economiei, Comisia Europeana isi face propriile rapoarte pe baza observatiilor asupra siderurgiei. "Cele sase combinate au obligatia sa-si finalizeze restructurarea si sa-si viabilizeze programele de productie si vanzari, dar sa-si faca si investitiile pana in 2008. Altfel, Bruxelles-ul va cere returnarea ajutoarelor de stat, care sunt in valoare de 1,7 miliarde dolari. Neatingerea performantelor la nivel european va atrage dupa sine, asa cum UE atentioneaza Cehia si Polonia, returnarea ajutoarelor de stat. Aceasta ar insemna falimentul pentru companiile romanesti din siderurgie", sustine Eugen Tapu Nazare, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului. Acesta insista pe experienta Cehiei si a Poloniei pentru a atentiona companiile romanesti. ,Concluziile UE privind Cehia si Polonia sunt un semnal de alarma pentru combinatele din Romania in ceea ce priveste respectarea planurilor de viabilizare si atingerea indicatorilor de performanta", mai declara oficialul MEC. Comparativ cu Romania, Polonia a primit ajutoare de stat in valoare de 836 milioane euro, iar Cehia de 453 milioane euro.

Ajutoarele de stat din siderurgie - milioane dolari
CS Resita 162
Mecel COST 82
Mecel Industria Sarmei 70
Mittal Hunedoara 300
Mittal Sidex 1.100
Donasid Calarasi 26

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite