Ajutaţi să ia viaţa de la capăt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arădenii, dar şi câteva sute de gălăţeni s-au oferit să doneze alimente şi produse de strictă necesitate sinistraţilor afectaţi de viitura de săptămâna trecută. Ajutoare vor mai primi

Arădenii, dar şi câteva sute de gălăţeni s-au oferit să doneze alimente şi produse de strictă necesitate sinistraţilor afectaţi de viitura de săptămâna trecută. Ajutoare vor mai primi sinistraţii şi de la guvern.

Primele estimări făcute de autorităţi arată că, în judeţul Galaţi, au fost afectate de potopul de miercurea trecută de două ori mai multe case decât acum doi ani, când s-a revărsat Siretul. Oamenii adună încă, astăzi, rămăşiţele muncii lor de-o viaţă risipite prin noroaiele lăsate în urmă de viitură. Drama sinistraţilor nu i-a lăsat indiferenţi pe arădeni şi gălăţeni.

Încet şi trist, nordul judeţului Galaţi începe să se ridice din nămol. Locuitorii strâng ce le-a mai rămas din gospodăria de odinioară, iar oficialii judeţului măsoară pagubele unui potop fără precedent în acest judeţ. Ajutoarele primite de la autorităţi le vor fi suficiente oamenilor pentru încă o săptămână.

"Am primit apă minerală şi pâine, de la jandarmi, dar pe strada cealaltă au ajuns şi altfel de ajutoare, le-au adus haine nişte oameni, noi nu am primit încă", ne-a spus Tudoriţa Cristea, din Tecuci, care şi-a pierdut casa la inundaţii. De la guvern primesc ajutoare de urgenţă acum, în acest judeţ, în jur de 5.000 de sinistraţi. Cei mai mulţi - 3.000 - sunt din Tecuci, iar alţi 1.200 sunt din comuna Brăhăşeşti.

De ajutoare beneficiază şi ceilalţi sinistraţi din localităţile rurale gălăţene, afectate de viitură. Fiecare sinistrat primeşte 20 de litri de apă minerală, patru kilograme de zahăr, şase litri de ulei, conserve din carne porc, conserve de pate de ficat şi patru bucăţi de săpun.

Potrivit unei hotărâri adoptate ieri de guvern, fiecare persoană din familiile afectate de inundaţiile produse, săptămâna trecută, în judeţele Galaţi, Vrancea, Bacău şi Vaslui, va primi şi un ajutor de urgenţă în sumă de 300 lei. Numărul beneficiarilor este estimat la 15.600 persoane. Pentru fiecare persoană decedată va fi acordat un ajutor de urgenţă de 5.000 lei familiei. Totodată, familiile şi persoanele singure ale căror locuinţe au fost avariate în proporţie de cel puţin 50% vor primi un ajutor suplimentar din partea Executivului în cuantum de 500 de lei.

Sânge contra hrană pentru sinistraţi

În sprijinul celor afectaţi de viitura de săptămâna trecută s-au oferit ieri să vină şi 20 de tineri gălăţeni, membri ai unei organizaţii nonguvernamentale, care au donat sânge la Galaţi. Cu bonurile primite de la Centrul de Transfuzii Sanguine, aceştia vor să cumpere alimente pe care să le trimită sinistraţilor din Tecuci.

"Fiecare donator va primi un bon valoric de 50 de lei, iar în total vom avea 1.000 de lei. Cu această sumă vom cumpăra alimente ce vor fi trimise, cel mai probabil mâine (miercuri - n.r.), sinistraţilor, prin intermediul voluntarilor de la Crucea Roşie", ne-a declarat, Lucian Dajiu, unul dintre tinerii care au donat sânge.

Donaţii în alimente şi de la deţinuţi

650 de deţinuţi de la Penitenciarul cu Regim de Maximă Siguranţă din Galaţi s-au oferit şi ei să-i ajute pe sinistraţii gălăţeni. Ieri, aceştia şi-au donat alimentele de la masa de prânz sinistraţilor, iar personalul administrativ al penitenciarului a făcut chetă pentru a cumpăra apă minerală destinată persoanelor afectate de inundaţii.

Deţinuţii au hotărât să sară în ajutorul gălăţenilor afectaţi de inundaţiile care au lovit, săptămâna trecută, nord-vestul judeţului, imediat ce au auzit că aceştia vor fi ajutaţi cu apă minerală de către angajaţii penitenciarului.

Centru de colectare a ajutoarelor la Arad

Sprijin pentru sinistraţi va veni şi din municipiul Arad. Numeroşi arădeni s-au adresat luni primăriei, cu solicitarea de a constitui un centru unde să fie colectate ajutoarele oferite de ei pentru sinistraţii din judeţele Galaţi, Vaslui, Vrancea şi Bacău. Primăria a deschis, ieri, un astfel de centru la Adăpostul de Zi pentru copii din cartierul Micălaca al municipiului.

"Persoanele care doresc să ajute familiile sinistrate vor aduce la acest centru alimente neperisabile, zahar, ulei, făină, conserve, paste făinoase sau produse de igienă personală, săpunuri, pastă de dinţi, detergenţi", ne-a declarat ieri Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad.

Bilanţul dezastrului din Galaţi

Bilanţul provizoriu întocmit de autorităţi arată că, în judeţul Galaţi, au fost afectate de viitură 26 de localităţi rurale şi o mare parte din municipiul Tecuci. Cazărmile Jandarmeriei Tecuci şi căminele Liceului Agricol din acest oraş sunt acum adăpost pentru 324 de sinistraţi. În total, în acest judeţ, 3.335 de case au fost inundate, din care aproximativ 2.500 numai în Tecuci.

Peste 300 de case sunt la pământ complet, iar alte aproape 2.000 abia mai stau în picioare. Viitura a distrus şi mai multe poduri şi podeţe, iar peste 300 de fântâni au fost colmatate. Au fost afectaţi şi 24 de kilometri de drum judeţean şi peste 200 de kilometri de drum comunal.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite