Ajutaţi să nu moară de foame

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţăranii din mai multe localităţi vasluiene, ajunşi în pragul disperării după ce seceta extremă din acest an le-a compromis total culturile, primesc, gratuit, hrană pentru animale de la

Ţăranii din mai multe localităţi vasluiene, ajunşi în pragul disperării după ce seceta extremă din acest an le-a compromis total culturile, primesc, gratuit, hrană pentru animale de la braşoveni şi suceveni

Drama miilor de vasluieni aflaţi în pragul foametei pentru care chiar şi apa de băut a devenit un lux de luni bune nu a rămas fără ecou. Sute de tone de fân, provenit din localităţi braşovene şi din Suceava, au ajuns şi vor ajunge şi în zilele următoare la ţăranii din mai multe sate vasluiene. O gură de oxigen nesperată pentru oamenii din cel mai sărac judeţ al ţării, care se confruntă cu o secetă mai cumplită decât cea din anii "46.

Apelul la solidaritate faţă de familiile afectate de secetă din judeţele Moldovei, şi în special din Vaslui, făcut de autorităţile locale sucevene, a găsit răspuns favorabil în comuna Arbore. Peste 70 de familii au dorit să-i sprijine pe vasluieni, punând la dispoziţie 50 de hectare cu fân. Furajele pentru animale au ajuns deja în trei localităţi din Vaslui, care ar mai putea primi fân şi dintr-un alt sat sucevean, Poieni.

"Un lucru pe care oamenii l-au făcut din inimă"

"Sătenii au reacţionat extraordinar. După anunţul pe care l-am dat la televiziunea prin cablu, zeci de oameni au venit la primărie şi au spus că vor să doneze fân. A fost un lucru pe care oamenii de aici l-au făcut din inimă, mai ales că anul trecut satul a fost greu încercat, inundaţiile luând mai multe vieţi şi distrugând zeci de hectare de culturi agricole", ne-a declarat viceprimarul comunei Arbore, Adrian Chichiriţă. Pe lângă fânul pus la dispoziţie gratuit, localnicii din Arbore au ajutat şi cu utilajele agricole, vasluienii achitând doar contravaloarea combustibilului. În total, din Arbore au plecat trei tiruri încărcate cu fân, unul în comuna vasluiană Ştefan cel Mare, unul în satul Banca şi celălalt la Podu Turcului.

Sprijin şi de la ţăranii braşoveni

Ţăranii braşoveni sunt şi ei hotărâţi să sară în ajutorul sătenilor din zonele afectate de secetă din judeţul Vaslui. Primarii din comunele Şercaia şi Jibert s-au sfătuit cu localnicii şi au decis că pot să le pună la dispoziţie gratuit crescătorilor de animale vasluieni aproape 100 hectare de fân. Edilul din Şercaia, Cristinel Paltin, aşteaptă acum un răspuns de la Direcţia Agricolă ca să înceapă pregătirile pentru venirea vasluienilor. În momentul în care moldovenii vor veni să cosească în judeţul Braşov, primarul spune că vrea să le asigure şi cazarea gratuită. "Avem vreo 75 de hectare în Pădurea Vadului.

În mod normal, trebuia cosit în fiecare an fânul, dar oamenii şi-au făcut fânul fiecare pe unde a avut grădini proprietate sau închiriate. Păşunea de care vorbim este împădurită, iar de cosit nu merge decât tradiţional. Am vorbit cu oamenii, care au fost de acord. Dacă nouă tot nu ne trebuie, decât să se risipească, mai bine dăm păşunea la alţii mai nevoiaşi", ne-a spus primarul. Localnicii sunt decişi să le asigure cosaşilor din Vaslui şi o maşină de balotat şi chiar să-i ajute să cosească.

Alimente de la Crucea Roşie pentru peste 100.000 de vasluieni

Mai bine de un sfert din populaţia judeţului Vaslui a ajuns în pragul foametei, ca urmare a secetei prelungite din acest an. Disperaţi, vasluienii au cerut ajutorul autorităţilor locale, care au întocmit liste ale foamei cu cei care nu mai au, de zile bune, ce să pună pe masă. Listele au ajuns la Crucea Roşie, care a dispus ajutorarea oamenilor. Vagoane întregi cu făină şi ulei vor pleca spre judeţul Vaslui în luna septembrie. Preşedintele Comitetului Crucii Roşii, filiala Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, ieri, că, în prezent, autorităţile locale şi reprezentanţii Crucii Roşii se află în faza de identificare a spaţiilor de depozitare pentru ajutoare.

"Dacă acestea vor fi suficient de încăpătoare (spaţiile - n.r.), atunci vom distribui cu prioritate făina oamenilor înscrişi pe liste. Sperăm ca, în cel mult două luni, făina trimisă de Crucea Roşie să ajungă în casele nevoiaşilor", ne-a declarat Dumitru Buzatu. Informaţiile au fost confirmate şi de directorul Crucii Roşii Vaslui: "Am făcut tatonări în ceea ce priveşte spaţiile de depozitare pentru ajutoarele Crucii Roşii. Cu toate că mai sunt trei săptămâni până la venirea ajutoarelor, nu ne-a oferit nimeni garanţia că le vom avea. Suntem în aşteptare", ne-a declarat Viorel Gologan. (Lucian Timofticiuc)

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite