Ahmadinejad pune creşterea preţului la roşii în Iran pe seama Occidentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ONU va impune sancţiuni graduale împotriva Teheranului, dacă nu renunţă la programul nuclear La Londra au avut loc ieri noi convorbiri între reprezentanţii celor cinci state membre

ONU va impune sancţiuni graduale împotriva Teheranului, dacă nu renunţă la programul nuclear

La Londra au avut loc ieri noi convorbiri între reprezentanţii celor cinci state membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU şi ai Germaniei. Aceştia au căutat noi măsuri menite să convingă Iranul să se conformeze cerinţelor Naţiunilor Unite şi să renunţe la îmbogăţirea uraniului. Liderul de la Teheran, în loc să dea curs cerinţelor comunităţii internaţionale, acuză Occidentul că a pus la cale comploturi care au condus la creşterea preţului la roşii şi la alimente în Iran.

O înaltă oficialitate britanică a declarat pentru BBC că presiunile la adresa Teheranului vor fi graduale, reflectând pe de o parte rezervele Rusiei şi Chinei faţă de metoda sancţiunilor şi pe de alta dorinţa europenilor de a menţine posibilitatea dialogului, în caz că Iranul renunţă totuşi la îmbogăţirea uraniului. În acest timp, opinia publică este bombardată de fel de fel de informaţii contradictorii. Diverse surse britanice sau americane sugerează că atacul SUA împotriva Iranului ar fi iminent, în vreme ce administraţia neagă orice intenţie de război cu Teheranul. Alte surse susţin, sub protecţia anonimatului, că SUA iniţiază operaţiuni sub acoperire în Iran în conformitate cu o nouă strategie care riscă să degenereze "într-o confruntare deschisă" şi să îi favorizeze pe radicalii sunniţi. Şi dinspre Washington vin informaţii contradictorii. "Sunday Times" scrie că mai mulţi comandanţi americani de rang înalt sunt pregătiţi să-şi dea demisia, în cazul în care preşedintele Bush va ordona un atac militar asupra Iranului.

Iranienii dau vina pe guvern

Pe acest fond, preşedintele iranian, Mahmoud Ahmadinejad, a declarat că duşmanii ţării au pus la cale mai multe comploturi pentru a determina Teheranul să renunţe la programul nuclear, printre acestea numărându-se creşterea preţului roşiilor şi altor alimente, scrie Reuters. "Ca să ne facă rău, duşmanii pun la cale comploturi, de exemplu măresc preţurile roşiilor. Ei cred că ne vom abandona idealurile din cauza comploturilor lor", a declarat Ahmadinejad într-un discurs în care a spus că programul nuclear iranian este ireversibil. Creşterea preţurilor, în special la roşii, care sunt un ingredient important în bucătăria iraniană, a determinat accentuarea criticilor faţă de guvernul de la Teheran. Fenomenul este pus de populaţie nu pe seama sancţiunilor ONU, ci a politicilor costisitoare ale lui Ahmadinejad. Iranienii sunt destul de îngrijoraţi în perspectiva unor noi sancţiuni internaţionale.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite