Agricultură în centrul oraşului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În centrul aglomerat al Iaşiului pensionarii cultivă legume în grădinile amenajate în faţa blocurilor Două familii de pensionari ieşeni s-au apucat să cultive legume pe bucăţile de

În centrul aglomerat al Iaşiului pensionarii cultivă legume în grădinile amenajate în faţa blocurilor

Două familii de pensionari ieşeni s-au apucat să cultive legume pe bucăţile de teren din apropierea locuinţelor, din dorinţa de a-şi fructifica timpul liber.

Deşi stau în oraş de mulţi ani, două familii din Iaşi nu au renunţat la pasiunea pentru agricultură moştenită de la părinţi, aşa că au pus mâna pe lopeţi şi pe foarfeci şi s-au apucat de treabă.

Evadare din cotidian

Natalia şi Toadere Nechifor cultivă, pe 200 de metri pătraţi, în apropiere de centrul aglomerat al oraşului, o grădină cu legume, pentru a avea ce pune pe masă. Familia locuieşte la casă, în zona Bucşinescu, de mai bine de 20 de ani şi habar nu are că mica ei gospodărie valorează o avere.

La o aruncătură de băţ de Universitatea Petre Andrei şi salonul pretenţios Maviov, unde metrul pătrat de teren se vinde şi cu 700 de euro, pensionarii muncesc încă de la răsăritul soarelui: udă straturile de zarzavat, prăşesc la vie sau plivesc buruienile. "Mai facem şi noi puţină mişcare. Cu ce să umplem toată ziua? Ne place să ne gospodărim, căci nu prea avem ce face altceva", povesteşte Toadere Nichifor.

Grădina este singura lor evadare din cotidian. "Eu mă ocup cu gătitul. Îmi ţine de urât şi pisica, iar în curte mă duc mai ales să culeg roadele muncii lui Toadere", spune Natalia Nechifor, de 76 de ani.

Recoltă de bostănei

În zona Podu de Piatră, familia Noea are treabă multă din primăvară până în toamnă. Ioan Noea, de 83 de ani, are grijă cu sfinţenie de palma de pământ din faţa blocului unde locuieşte. Pensionarul a amenajat aici straturi de flori, dar şi câţiva bostănei şi araci de vie.

"Muncesc de plăcere, nu pot să vegetez în casă. Anii trecuţi erau mai mulţi locatari din bloc care se ocupau de grădină, tundeam gardul verde împreună, puneam la murat varză, dar acum lucrez mai mult singur", afirmă Ioan Noea.

Ieşeanul este tare mândru de colţul unde trebăluieşte la umbră zi de zi. "Mai avem şi câţiva nuci, vişini şi câteva răsaduri de căpşuni pe care le-au cules pe furiş copiii din zonă", spune zâmbind bătrânul.

Recoltele nu sunt însemnate, însă bătrânul pensionar spune că are satisfacţia că nu-şi iroseşte timpul la televizor sau prin piaţă. "Bostăneii sunt foarte buni pentru plăcinte. Iar puţinele fructe care se fac le împărţim cu apropiaţii şi cu vecinii", adaugă Ioan Noea.

Muncesc de plăcere, nu pot să vegetez în casă. Anii trecuţi erau mai mulţi locatari din bloc care se ocupau de grădină, dar acum lucrez mai mult singur.
Ioan Noea, pensionar din Iaşi, 83 de ani

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite