Agricultorii nu se asigura decat obligati de banci sau dupa dezastre

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Taranii nu isi asigura culturile agricole si animalele din cauza lipsei banilor, dar mai ales a lipsei de informatii. "Pentru asigurarea unui hectar cultivat cu grau, un producator trebuie sa

Taranii nu isi asigura culturile agricole si animalele din cauza lipsei banilor, dar mai ales a lipsei de informatii. "Pentru asigurarea unui hectar cultivat cu grau, un producator trebuie sa plateasca intr-un an echivalentul unui sac cu grau, adica aproximativ 300.000 lei. Oamenii spun ca nu au bani pentru a se asigura, dar de fapt nu sunt constienti de riscurile la care se expun", ne-a declarat Alexandru Ioanid, directorul Directiei Asigurari Agricole al Companiei Agras. Primele, adica sumele pe care trebuie sa le plateasca fermierul in fiecare an, reprezinta in jur de 2-3% din valoarea bunului asigurat in functie de firma de asigurari si de riscuri. "Taranii nu au foarte mult de platit, noi incasam si prime anuale de 80.000 lei sau 100.000 lei", ne-a precizat Elena Berceanu, directorul Directiei Agricole a Companiei Omniasig. Cele mai multe asigurari s-au incheiat anul trecut pentru culturile de grau, rapita, floarea-soarelui, porumb, soia, dar si pentru vita nobila sau livezi. Asiguratorii spun ca zona Baraganului si Moldovei sunt cele mai bine "acoperite" pentru riscuri. "Acum avem asigurata o suprafata de 400.000 hectare, mai ales pentru culturile din toamna, urmand ca pentru cele insamantate in aceste luni sa incheiem polite in perioada urmatoare. Speram ca anul acesta sa nu fie la fel de plin de evenimente ca cel trecut, cand a trebuit sa platim despagubiri de peste 70 miliarde lei", a mai spus Alexandru Ioanid. Companiile Agras si Omniasig acopera trei sferturi din piata si impreuna au asigurat anul trecut 800.000 hectare, din cele peste sapte milioane cultivate. Companiile asigura toate tipurile de riscuri, de la grindina, ploi torentiale, furtuna, ingheturi si pana la incendiu sau alunecari de teren. Potrivit legii, in cazul in care un taran incheie de exemplu o polita pentru grindina sau furtuna, iar cultura ii este distrusa de inundatii, despagubirile vor fi primite de la Directia Agricola Judeteana. "Majoritatea celor care si-au asigurat culturile au facut-o fie pentru ca in trecut a suferit pagube, fie pentru ca a luat credite de la banci si sunt obligati sa incheie contracte de asigurare", spun asiguratorii.
O vaca se asigura cu 600.000 lei/an, iar un strut cu 100 euro
Animalele sunt si mai putin acoperite de riscuri, foarte putini fermieri asigurandu-si porcii, bovinele, ovinele sau pasarile. "Noi avem contracte de asigurare pentru aproximativ 200.000 animale, din care 100.000 pasari, 80.000 porci, iar restul pentru bovine si ovine. De trei ori mai multe decat am asigurat anul trecut", ne-a precizat Alexandru Ioanid. Cele mai scumpe prime sunt pentru caii de rasa. Pentru un porc se ajunge la circa 50.000 lei, o bovina la 600.000 lei, iar pentru un strut la 100-150 euro.
Subventii de la stat pentru sase culturi si pentru bovine
Foarte multe companii incheie asigurari agricole, dar Ministerul Agriculturii a agreat 12 dintre acestea. Cei care isi fac asigurari la aceste firme pot beneficia de o subventie de la stat care reprezinta 20% din valoarea primei platite. Ei trebuie sa mai indeplineasca o conditie: sa incheie asigurarea inainte de 31 mai - pentru culturile de primavara sau 15 decembrie - pentru culturile de toamna. Doar pentru sase culturi se primeste acest sprijin: grau, floarea-soarelui, soia, sfecla de zahar, vita nobila si pomi fructiferi. Si pentru taurine, statul acopera 20% din valoarea primei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite