Agricultorii ardeleni nu cer bani de la UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fermierii din Transilvania au depus mai puţin de 1.000 de dosare pentru obţinerea subvenţiei de 1.500 de euro, bani europeni nerambursabili. Termenul limită pentru depunerea cererilor pentru obţinerea subvenţiilor de semi-subzistenţă, primele pe care UE le acordă agricultorilor români, a expirat vinerea trecută.

Legislaţia europeană prevede acordarea sumei de 1.500 de euro pe an, timp de 5 ani, pentru cei care au un plan de afaceri aprobat. Chiar dacă este vorba de sume nerambursabile agricultorii ardeleni nu s-au înghesuit să-şi depună dosarele pentru subvenţie.

Una dintre posibilele explicaţii ar putea fi volumul foarte mare de documente solicitate la dosar, care includ şi un plan de afaceri. Deşi, Ministerul Agriculturii a cerut oficiilor judeţene de consultanţă agricolă să acorde consiliere gratuită fermierilor, eficienţa acestora a fost limitată. ,,N-am făcut mai mult de 60 de dosare, deşi oamenii noştri au lucrat nonstop,, spune directorul Camerei Agricole Bistriţa-Năsăud, Ioan Ungur.

Consultanţă contra miere

Mulţi agricultori s-au descurcat cum au putut. „Au fost solicitanţi, destul de puţini, care şi-au făcut singuri dosarul de finanţare, alţii au apelat la firme private specializate”, a spus directorul adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Bistriţa-Năsăud, Iacob Pop.

Ioan Pop este unul dintre agricultorii bistriţeni care şi-a depus dosarul pe ultima sută de metri. Este apicultor şi a apelat la un consultant priva. ,, Am dat miere la schimb, n-am plătit”, recunoaşte omul.

Spune că cei 1.500 de euro pe an o să-i ajungă pentru a face din cei 26 de stupi câţi are vreo 90 cât cer finanţatorii după trei ani. E sigur că va lua banii şi în ultimii doi ani. Anuţa Moldovan, din localitatea bistriţeană Şanţ, spune că a plătit consultanţa: „Ne-am înţeles cu consultantul. I-am dat 3 milioane jumate înainte şi mi-a făcut treaba”.

Puţini solicitanţi în Ardeal

Peste 200 de fermieri din Maramureş şi-au depus dosarele pentru subvenţii. Verificările în teren merg destul de greu deoarece în judeţ există un singur expert acreditat de minister. În Bihor sunt 50 de proiecte depuse, iar în Mureş, numai 36. Oficialii pun numărul mic de dosare pe seama slabei informări a ţăranilor.

„Motivul pentru care au fost doar atât de puţine proiecte depuse este lipsa de informare a producătorilor agricoli, dar şi faptul că acel Ghid al solicitantului lăsa locuri de interpretare”, a precizat Liviu Timar, directorul executiv al Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Mureş.

Câţi ardeleni au cerut subvenţia

Judeţ            Număr de dosare

Bistriţa-Năsăud        567
Maramureş        207
Cluj            148
Sălaj            117
Bihor            50
Mureş        36

Bistriţa, în top

Potrivit directorului adjunct al Direcţiei pentru Agricultură, Iacob Pop (foto), în Bistriţa-Năsăud s-au depus 567 de dosare

image

fiind, astfel, printre primele judeţe din Ardeal la acest capitol. El a precizat că sub-venţia se acordă persoanelor fizice care deţin sau doresc să înfiinţeze o fermă. Valoarea acesteia trebuie să se încadreze între 2.400 şi 9.600 de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite