Agonia ultimei dictaturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 22 decembrie 1989, Ceauşescu a chemat muncitorii la un miting. Atunci a anunţat că mai măreşte pensiile şi alocaţiile cu 25 de lei şi le-a spus demonstranţilor să stea liniştiţi la

Pe 22 decembrie 1989, Ceauşescu a chemat muncitorii la un miting. Atunci a anunţat că mai măreşte pensiile şi alocaţiile cu 25 de lei şi le-a spus demonstranţilor să stea liniştiţi la locurile lor.

Poate cea mai mare dintre gafe a fost că a anunţat public "sinuciderea" generalului Milea, şeful Armatei.

Au urmat momentul petardei, fuga de pe CC, efemerele guverne "de cinci minute" ale lui Verdeţ şi Dăscălescu, scena Balconului (Iliescu, la balcon), şi actul 1 din marea manipulare care a început cu "Mircea fă-te că lucrezi". În 23 decembrie s-a murit masiv după ce Ion Iliescu a anunţat pe post că populaţia trebuie să apere toate instituţiile importante ale statului de terorişti.

Cel mai mare masacru s-a petrecut la Aeroportul Otopeni, unde au fost asasinaţi peste 50 de tineri. Tot pe 23, noaptea, s-a tras în Biblioteca Universitară şi în Palatul Regal. Pe 24 decembrie, populaţia era ţinută în priză cu prinderea soţilor Ceauşescu.

Data de 25 decembrie 1989 a intrat în istorie ca ziua execuţiei de la Târgovişte. Execuţia de Crăciun. Au urmat transportul cadavrelor dictatorilor la Bucureşti, uitarea lor pe stadionul Ghencea şi în morga de la Spitalul Militar, şi, în cele din urmă, punerea televizată în groapă. (Ch. Levant)

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite