Agentul de influenţă în SUA al lui Ceauşescu şi Iliescu, preluat de Babiuc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După acuzele emigraţiei româneşti, Meyer a renunţat să-şi mai atribuie originile în ţara lui Eminescu şi Brâncuşi. Grigore Culian, editorul săptămânalului "New York Magazin" care apare

După acuzele emigraţiei româneşti, Meyer a renunţat să-şi mai atribuie originile în ţara lui Eminescu şi Brâncuşi. Grigore Culian, editorul săptămânalului "New York Magazin" care apare în SUA, a declarat pentru Adevărul că, de fapt, a fost vorba de o acţiune gândită la Bucureşti şi pusă în practică de ambasadorul României în America la aceea vreme, Mircea Geoană. Scopul a fost crearea unei structuri care să contrabalanseze vechea emigraţie anticomunistă, care era ostilă regimului lui Ion Iliescu, şi crearea unor organizaţii teleghidate de la Bucureşti. Mark Meyer şi Armand Scala şi-au "împărţit" în mod egal sferele de influenţă. Scala a ajuns preşedintele CORA, unde Meyer este vicepreşedinte. La Camera de Comerţ Româno-Americană, Meyer este preşedinte, iar Scala, vicepreşedinte.În biografia sa, Meyer a "uitat" să precizeze relaţiile apropiate cu Ion Iliescu, ca şi cele cu regimul comunist. Aminteşte numai că, la un moment dat, ar fi obţinut o funcţie din partea unui alt preşedinte, Emil Constantinescu. Site-ul lui Meyer acum câţiva ani era plin cu poze în compania lui Adrian Năstase şi Mircea Geoană, dar în prezent acestea au dispărut. La aceea vreme, pe site-ul lui Meyer era o poză cu Adrian Năstase în pridvorul casei de la Cornu. Meyer nu a negat niciodată acuzaţiile care i-au fost aduse privind colaborarea cu fostul regim comunist. De altfel, şi partenerul său în asociaţiile din America, Armand Scala, era una dintre persoanele care pe vremea regimului comunist frecventa Ambasada Republicii Socialiste România. Nu se sfia să facă acest lucru nici când în faţa misiunii erau demonstraţii împotriva regimului Ceauşescu. Tatăl lui Scala a ocupat, cu arma în mână, în anii "50, sediul Arhiepiscopiei Române anticomuniste din statul american Michigan.

Afacerile americane cu România, girate de Meyer
Mark Meyer, prin Camera de Comerţ Româno-Americană, este cel care, de fapt, propune companiilor americane afaceri în România. El este un personaj cu uşi deschise la Bucureşti, iar miniştrii importanţi, printre care cel al economiei şi comerţului, Codruţ şereş, a fost prezent la mai multe acţiuni la New York. Recent, şi Victor Babiuc. Iar Meyer şi Scala s-au întâlnit şi cu preşedintele Traian Băsescu, cu prilejul vizitei acestuia în primăvara lui 2005. Atunci, la recepţia oferită comunităţii româneşti la sediul ambasadei din Washington, Băsescu s-a retras într-o încăpere separată cu Scala şi Meyer. La ieşire, s-a fotografiat cu aceştia. Meyer este implicat în multe acţiuni în favoarea regimului Iliescu, inclusiv printr-un post de televiziune de la New York, Romanian Voice TV, pe care îl finanţează împreună cu Scala şi care este condus de Vasile Bădăluţă. Postul a fost subiectul unor dezvăluiri de presă în România datorită finanţărilor primite de la TVR Internaţional. Editorul săptămânalului "New York Magazin" spune că, de fapt, cuplul Meyer-Scala a pus monopol pe legăturile cu România, primul controlând în mod special investiţiile către ţara noastră.

Controversatul premiu pentru Ion Iliescu
În anul 2001 trebuia să aibă loc la New York o recepţie organizată de Camera de Comerţ Româno-Americană, în care preşedintele de la aceea vreme, Ion Iliescu, trebuia să primească un premiu pentru faptul că "a instaurat democraţia în România". Asociaţiile şi presa de limbă română din America de Nord au criticat dur această acţiune, ea fiind amânată în mai multe rânduri. În cele din urmă, ceremonia a avut loc fără publicitate, deoarece românii americani ameninţaseră cu acţiuni de stradă. La aceea vreme a fost una dintre acţiunile la care s-au raliat toate organizaţiile din emigraţie, inclusiv lideri religioşi. La finalul ultimul său mandat de preşedinte, Iliescu l-a decorat pe Mark Meyer.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite