Agentul sirian Omar Hayssam a vrut să lucreze pentru Mossad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Răpirea jurnaliştilor, prezentată ca reprezentând "promovarea unor interese în PSD"

Omar Hayssam s-a oferit să dea informaţii confidenţiale despre Siria Israelului, ca să scape de detenţie. Această informaţie a fost dezvăluită în Israel de către un avocat care a lucrat pentru sirian. Hayssam dorea ca, în schimbul acestor informaţii, să scape de acuzaţiile care i se aduceau în România. În povestea apărută la Tel Aviv se vorbeşte şi de implicarea lui Hayssam în traficul de armament între Rusia şi Siria, în care intermediar ar fi fost omul de afaceri sirian, dar şi de "promovarea unor interese în PSD", printre care afacerea răpirii celor trei jurnalişti.

Politician PSD, intermediar al afacerilor cu arme între Siria şi Rusia
Agenţia israeliană de presă Ynet îl citează pe avocatul israelian Mortehai Tzibin, cel care a fost angajat de Omar pentru a realiza contactul cu Mossad, care afirmă că sirianul dorea să ofere informaţii Israelului în schimbul eliberării sale din închisoarea din România. Ministerul de Externe de la Tel Aviv nu a transmis încă cererea Mossadului. Hayssam este prezentat ca cel care "a venit în România acum 20 de ani ca să spioneze pentru Siria" şi a devenit "politician român şi activist de frunte al PSD". Conform avocatului, Hayssam avea legături la nivel foarte înalt în Siria, chiar în anturajul preşedintelui Bashar al Assad. Era prieten bun cu ministrul sirian al apărării şi a încasat foarte mulţi bani dintr-o tranzacţie cu arme dintre Siria şi Rusia, pe care a pus-o la cale acum doi ani. Avocatul susţine că cel mai căutat om din România avea legături chiar cu gruparea şiită libaneză Hezbollah. În acest context, trebuie amintit că, la un moment dat, organizaţia teroristă a cerut eliberarea celor trei jurnalişti răpiţi în Irak. Conform prezentării făcute de Ynet pe baza informaţiilor furnizate de avocatul israelian, răpirea celor trei jurnalişti a fost o "afacerea politică", iar Omar s-ar fi implicat în aceasta pentru a "promova interese" din PSD.

Omar a ajuns la cei pe care voia să îi trădeze
Hayssam ar fi apelat la serviciile lui Tzibin în timp ce se afla în închisoare, iar avocatul israelian a acceptat să-l reprezinte pe Hayssam, cu condiţia ca acesta să coopereze cu Israelul. Omar a fost de acord, iar avocatul, care are relaţii la Ministerul de Externe din Ierusalim, s-a grăbit să anunţe consilierul juridic al instituţiei, solicitând ca detaliile să fie furnizate Mossadului, serviciul israelian de spionaj extern. Însă, relatează Ynet, spre marea surprindere a lui Tzibin, oferta sa a fost refuzată, pe motiv că "ministerul nu se ocupă cu asemenea probleme". Tzibin a transmis însă apoi oferta direct Mossadului, prin alte canale, precizează Ynet, care nu dă alte detalii. Nemulţumit de dezinteresul Ministerului de Externe, Tzibin a anunţat că a depus, duminică, o plângere la poliţie împotriva consilierului juridic al ministerului, avocatul Ehud Keinan, pentru neglijenţă în serviciu. "Nu pretind să înţeleg considerentele în materie de securitate, dar omul este bine-cunoscut pentru legăturile sale cu Siria. Am fost şocat când am auzit răspunsul lor", a declarat Tzibin. Ynet notează că, între timp, Hayssam a fost eliberat din închisoare şi a reuşit să fugă în Siria. Răspunzând reclamaţiei lui Tzibin, Ministerul israelian de Externe a declarat că acuzaţiile avocatului sunt "jignitoare". Ministrul de interne, Vasile Blaga, a declarat, în urmă cu câteva zile, că Omar Hayssam ar fi fost identificat în Siria.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite