Boc: Agenţiile "stau călare" pe 1 miliard de euro, în timp ce Guvernul se împrumută

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boc: Agenţiile "stau călare" pe 1 miliard de euro, în timp ce Guvernul se împrumută
Boc: Agenţiile "stau călare" pe 1 miliard de euro, în timp ce Guvernul se împrumută

Premierul Emil Boc a declarat astăzi că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe trei pachete de legi. Şeful Executivului a precizat că veniturile proprii agenţiilor guvernamentale sunt estimate la aproximativ un miliard de euro, iar acestea vor fi transferate la buget.

"PDL susţine prin votul în unanimitate dat de Colegiul Director asumarea răspunderii Guvernului pe cele trei proiecte de legi care vizează reforma statului român: reforma agenţiilor guvenamentale, restructurarea şi desfiinţarea acestora, reforma educaţiei din România şi promovarea unui nou cadru legal, reforma sistemului de salarizare prin susţinerea unei legi a salarizării unice a tuturor persoanelor plătite din fonduri publice", a spus premierul laterminarea şedinţei care i-a reunit pe liderii partidului şi grupurile parlamentare din Cameră şi Senat.

În privinţa agenţiilor guvernamentale, Boc a atras atenţia că acestea vor fi reduse substanţial. Se vor elimina privilegiile - în condiţiile în care există şefi de agenţii care iau salarii de 30-40.000 de lei, iar banii agenţiilor cu venituri proprii vor merge la buget, relatează NewsIn.

"Din analizele pe care le avem aceste agenţii cu venituri proprii stau călare pe aproximativ 1 miliard de euro, bugete gestionate după propria lor dorinţă. Noi am fost puşi în situaţia să ne împrumutăm de pe piaţă, în timp ce 1 miliard de euro, gestionaţi de Inspectoratul de Stat în Construcţii sau de alte agenţii de profil erau cheltuiţi doar în folosul acelor agenţii pentru salarii, prime, sporuri, sedii de 15-20 de milioane de euro, ambarcaţiuni Mary Fischer, maşini luxoase. Banii aceştia vor veni la bugetul de stat după ziua în care angajarea răspunderii va fi finalizată şi legile vor ajunge în Monitorul Oficial", a spus premierul.

Emil Boc  a precizat că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea unică a salarizării, care ar urma să înlocuiască cele 39 de legi ale salarizării existente în prezent şi va reduce raportul dintre salariul cel mai mic şi salariul cel mai mare din sistemul bugetar.

"Vreau să ştiţi că această lege poziţionează justiţia în rândul puterilor statului cu statut egal. Un judecător de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va avea acelaşi salariu ca un deputat sau un senator, nu vom trata justiţia ca pe o Cenuşăreasă, aşa cum unii vor să acrediteze. Dar nici ei nu trebuie să fie deasupra legii, ci să se încadreze în acest cadru bugetar", a adăgugat Boc.

Potrivit premierului, noua lege prevede că sporurile vor fi de maximum 30% din salarii- prevedere a acordului cu FMI şi CE.

 "Media de 30% este pe tot sistemul, nu pe fiecare categorie în parte, asta înseamnă că pe unele domenii sporurile pot merge mai mult de 30%, în altele sporurile vor fi mai mici de 30% din salariu", a explicat primul-ministru.

În privinţa  proiectului de lege care urmăreşte reformarea educaţiei, premierul a spus clar că în forma în care este în prezent legile educaţiei nu vor fi asumate de guvern, dar că "marele avantaj este că modifică în substanţă modul de a vedea educaţia în România".

"Guvernul îşi angajează răspunderea pe acel proiect de lege care răspunde programului de guvernare, Pactului Naţional pentru Educaţie şi modernizării educaţiei româneşti. Ministrul este cel care iniţiază, dar conţinutul lor trebuie să răspundă acestor exigenţe (...) Nu-mi voi asuma răspunderea pe un proiect care nu răspunde acestor exigenţe", a declarat Boc.

El a precizat că, în cazul în care proiectul ce va fi prezentat miercuri în Guvern de ministrul Educaţiei Ecaterina Andronescu nu va respecta aceste exigenţe, pachetul respectiv va fi modificat: "Îl voi modifica până când va fi de acord nu cu ministrul Andronescu, cu x sau cu y, ci cu programul de guvernare".

După ce Guvernul va demara procedura de asumare a răspunderii la 2 septembrie în faţa Parlamentului pe cele trei proiecte, Boc a spus că se va continua cu legea care vizează reforma sistemului de pensii, Legea descentralizării şi aplicării standardelor de cost calitative şi cantitative, Legea responsabilităţii fiscale "care să stabilească foarte clar că în România că un proiect de infrastructură odată început se finalizează indiferent de cine vine la Guvernare şi că banii alocaţi pentru investiţii nu mai sunt transferaţi în noimebrie sau decembrie la salarii şi sporuri" şi reforma sistemului judiciar prin adoptarea Codurilor de procedură.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite