"Agentii de munca temporara" vor inlocui defunctele conventii de munca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prin noul Cod al Muncii, s-au desfiintat conventiile de munca. Masura a starnit protestele angajatorilor care aveau nevoie de personal angajat pe termen scurt. A devenit legendara problema angajarii

Prin noul Cod al Muncii, s-au desfiintat conventiile de munca. Masura a starnit protestele angajatorilor care aveau nevoie de personal angajat pe termen scurt. A devenit legendara problema angajarii figurantului care duce tava intr-o piesa de teatru sau a culegatorului de vita-de-vie. Pentru toti cei care isi doreau sa se angajeze pe o perioada foarte scurta de timp, de la intrarea in vigoare a noului Cod si pana acum ramasese o singura portita legala: conventia civila de prestari servicii. Cum acest tip de contract nu este considerat contract de munca, atat angajatorii, cat si angajatii au orbecait un an incercand sa inteleaga unde trebuie inregistrat, ce formalitati sunt necesare si cum se platesc impozitele. Zilele trecute, Ministerul Muncii a finalizat un proiect de hotarare de guvern care, spera specialistii acestui minister, va simplifica problema. Este vorba de infiintarea agentiilor de munca temporara, institutii prevazute de noul Cod al Muncii, dar inoperabile in lipsa unor reglementari amanuntite. Prezentam, pe scurt, acest proiect, care va fi discutat astazi cu patronatele, sindicatele si alte structuri interesate.
Obiect de activitate - plasarea fortei de munca pe maximum 18 luni
Agentii de munca temporara primesc oferte de angajare pe timp scurt - maximum 18 luni - de la agentii economici. Pe de alta parte, agentii de munca temporara colecteaza cereri de locuri de munca de la toti cei interesati, le selecteaza si pun in legatura cele doua parti - angajatorul si angajatul. Angajarea lucratorilor in scopul utilizarii temporare de catre alt angajator se poate efectua, conform Codului Muncii, numai de catre agentii de munca temporara autorizati de catre Ministerul Muncii. Pentru a obtine aceasta autorizare, agentul de munca trebuie sa aiba prevazut in actul constitutiv, ca obiect de activitate, "selectia si plasarea fortei de munca" si trebuie sa nu aiba obligatii bugetare. De asemenea, agentul de munca temporara trebuie sa depuna la agentia judeteana de ocupare a fortei de munca un memoriu insotit de acte din care sa rezulte conditiile si modul in care se va desfasura activitatea: spatiul, dotarile si echipamentele utilizate, numarul, structura si calificarea personalului permanent, posibilitatea organizarii unei banci de date cu privire la ofertele si solicitarile de locuri de munca temporara, precum si informatii referitoare la conditiile de ocupare a acestora si la calificarile si aptitudinile solicitantilor aflati in evidenta. Lista, cuprinzand agentii de munca temporara autorizati si pe cei carora li s-a suspendat, respectiv li s-a retras autorizatia, se publica lunar in Monitorul Oficial si va fi introdusa pe site-ul Ministerului Muncii.
Obligatiile agentilor de munca temporara
Agentii de munca temporara au obligatia sa se asigure ca, pe durata misiunii de munca temporara la utilizator, salariatul beneficiaza de toate drepturile prevazute de lege cu privire la conditiile de munca si angajare. In cazul in care sunt inregistrate reclamatii intemeiate privind nerespectarea contractelor, autorizatia de functionare a agentilor de munca temporara se retrage. Contractele aflate in derulare in momentul suspendarii sau retragerii autorizatiei vor fi finalizate, fara a prejudicia drepturile salariatilor temporari sau ale utilizatorilor.
Contractul de punere la dispozitie
Agentul de munca temporara incheie cu utilizatorul un contract de punere la dispozitie, in forma scrisa, care trebuie sa cuprinda cel putin: datele de identificare ale partilor, obligatiile partilor, valoarea contractului, termenul misiunii, activitatea ce urmeaza a fi desfasurata de fiecare lucrator temporar, conditiile de munca si salarizare aferente fiecarui salariat temporar. Orice clauza prin care se interzice angajarea de catre utilizator a salariatului temporar dupa indeplinirea misiunii este nula.
Contractul de munca
Agentul de munca temporara incheie cu salariatul temporar un contract de munca temporara. Pe toata durata misiunii, salariatul temporar beneficiaza de salariul platit de agentul de munca temporara. Acesta nu poate fi inferior celui pe care il primeste salariatul utilizatorului care presteaza aceeasi munca sau una similara cu cea a salariatului temporar. In cazul in care contractul de munca temporara se incheie pentru mai multe misiuni, intre doua misiuni salariatul temporar ramane la dispozitia agentului de munca temporara, care ii va plati un salariu ce nu poate fi mai mic decat salariul minim brut pe tara. Raspunderea pentru accidente de munca survenite pe parcursul derularii contractului revine utilizatorului. Salariatii temporari au acces la toate serviciile si facilitatile acordate de utilizator ca si ceilalti salariati ai acestuia. Pentru neindeplinirea obligatiilor prevazute in hotararea de guvern, Inspectia Muncii poate da amenzi cuprinse intre 5 si 50 de milioane de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite