Agent de vânzări, cel mai ofertat loc de muncă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Producătorii de alimente oferă cele mai multe posturi de agenţi de vânzări
Producătorii de alimente oferă cele mai multe posturi de agenţi de vânzări

Pe timp de criză există domenii în care ofertele de posturi sunt abundente. Cele mai multe joburi  sunt în vânzarea de bunuri şi servicii.

Unde se caută agenţi de vânzări? Potrivit specialiştilor, în toate domeniile: auto, bunuri de consum, bănci, asigurări, comerţ, industrie.
„În ultimul timp, solicitările sunt din zona industrială, din zona bunurilor de larg consum, dar şi din IT. Aici, avem cereri foarte mari şi pentru directori de vânzări", afirmă Petre Nicolae, directorul CBC România, companie de training şi recrutare.

Deşi există oferte numeroase, concurenţa este mare. În 2007 - 2008 pentru un post de agent în vânzări aplicau maximum 50 de candidaţi, acum numărul ajunge şi la 1.500. „Mulţi dintre cei care aplică nu sunt oameni de vânzări, vin din diverse sectoare, inclusiv din zona funcţionarilor publici. Cei care vin însă de la stat, în special din primării sau prefecturi, vor să aibă salariu fix şi program de opt ore, fără a fi interesaţi de a câştiga bani suplimentari", mai spune el.

De la ONG la produse alimentare

Denisa Bernevig  (23 de ani), din Bucureşti, proaspătă absolventă  a unui master în Managementul Afacerilor la Academia de Studii Economice, lucrează ca trainer assistant sau ucenic, cum spun şefii ei, la o companie importantă de produse alimentare. Domeniul de activitate al Denisei: vânzările.

„Am aplicat la acest job anul trecut, la Angajatori de Top, iar după trei luni de interviuri, discuţii şi analiză, a ceea ce pot face, m-au selectat", spune tânăra. Denisa se declară foarte mulţumită de munca pe care o desfăşoară. „Înainte de a veni la această companie făceam voluntariat. M-am ocupat chiar şi de un ONG axat pe activităţile educaţionale. Faptul că dobândisem un nivel de cunoştinţe ridicat şi că eram tratată doar ca un simplu student care face voluntariat, şi nu ca un tânăr profesionist, m-a ambiţionat", mărturiseşte ea.

Salariul nu este fix

Vânzările sunt un domeniu care nu ţin cont de vârstă sau de experienţă.  „Este de departe meseria unde se primeşte orice vârstă. În asigurări, de exemplu, sunt persoane şi de 60 de ani. De regulă, în vânzări sunt oameni care se formează repede. Regulile de bază sunt două: un mentor bun şi un candidat cu dorinţă de învăţare, pe lângă abilităţi", afirmă Alina Rădulescu, director de resurse umane la Scandia Food, companie care organizează frecvent traininguri pentru tineri.

Ce trebuie să facă un om de vânzări? Specialiştii afirmă că următoarele cerinţe sub obligatorii pentru cei care vor să lucreze ca agent de vânzări: abilităţi bune de comunicare şi socializare, persuasiune, să cunoască foarte bine piaţa şi produsele pe care le vinde. „Dacă din CV vedem că are interes şi pentru dezvoltarea sa, în sensul că participă la acţiuni de voluntariat, traininguri sau este înscris în diverse asociaţii, poate deveni un candidat serios pentru un post", precizează Alina Rădulescu.

Salariile debutanţilor în vânzări sunt între 300 - 500 de euro, iar cei cu o experienţă de minimum doi ani câştigă între 800 - 1.200 de euro, depinde însă de sectorul  de activitate. „Sunt companii, precum asigurările, în care nu există nici măcar jumătate de salariu fix, totul fiind doar pe bază de comision din ce vinzi", afirmă Petre Nicolae.

"După trei lunide interviuri, discuţii şi analize am fost selectată ca agentde vânzări.''
Denisa Bernevig agent de vânzări

info
Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite