Agenda G8, dată peste cap de conflictul din Orientul Mijlociu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

care are prilejul să demonstreze că merită să stea în capul mesei celor bogaţi şi puternici, comentează analiştii.Iniţial, pe agenda summitului, de trei zile, figurau dosare presante -

care are prilejul să demonstreze că merită să stea în capul mesei celor bogaţi şi puternici, comentează analiştii.
Iniţial, pe agenda summitului, de trei zile, figurau dosare presante - securitatea energetică, dezvoltarea economică şi protecţia mediului. Se aşteaptă însă ca evoluţiile din Orientul Mijlociu să dea peste cap ordinea priorităţilor. Din G8 fac parte Statele Unite, Rusia, Germania, Marea Britanie, Franţa, Canada, Japonia şi Italia.

Dosarul energetic, expediat
Deşi securitatea energetică figurează printre subiectele-cheie, există temeri că această temă va fi expediată într-o jumătate de oră. Problema livrării gazelor ruseşti, în primul rând către statele UE, precum şi cea a unui posibil acord între Gazprom şi unele societăţi americane asupra participării la exploatarea zăcământului de gaz de la Chtokman, subiecte-vedetă pe agenda summitului, în urmă cu mai puţin de şase luni, au fost, practic, abandonate. Fapt ce demonstrează că participanţii la summit nu sunt dispuşi la concesii, având fiecare propria agendă. După diferendul Moscova-Kiev, de iarna trecută, Uniunea Europeană, dependentă în proporţie de 25% de Rusia, a realizat necesitatea securizării aprovizionării sale cu energie. Dar încercarea de a convinge Moscova să respecte carta energetică, semnată în 1994, e sortită eşecului.

Bush invocă cu "fermitate" democraţia
George Bush, care a avut aseară o întrevedere bilaterală cu Vladimir Putin, îşi anunţase încă din Germania intenţia de a-i vorbi cu "fermitate" omologului său rus despre democraţie. Preşedintele american avea, de asemenea, în vedere să-i ceară lui Putin continuarea reformelor democratice şi permisiunea pentru organizaţiile nonguvernamentale de a-şi desfăşura nestingherite activitatea în Rusia. Subiecte sâcâitoare pentru Putin, dar convenabile pentru Bush, căruia adversarii politici îi reproşează adesea amiciţia şi toleranţa manifestate faţă de preşedintele rus.

Faţa mai puţin văzută a summitului
Pentru summitul G8 au fost luate măsuri extrem de severe de securitate. Au fost mobilizaţi aproape cinci mii de militari, precum şi forţe ale ministerului de interne şi serviciilor de securitate. În timpul liber, oaspeţii se vor putea plimba cu minielectromobile achiziţionate special pentru deplasarea pe teritoriul palatului Konstantinovski, unde vor locui. Liderii G8 vor putea degusta vinuri de colecţie, iar la masă se vor servi specialităţi ruseşti. Soţiile şefilor de state vor avea propriul summit, dar numai în şase, întrucât liderul japonez este holtei, iar soţul cancelarului german nu a dorit să fie prezent în compania doamnelor. Programul acestora prevede, în afara unor concerte şi dejunuri de binefacere, pictarea unor farfurii de porţelan etc. Pensionarii au primit pensiile cu două luni înainte, pentru a nu aglomera CEC-ul din apropierea palatului, iar renumitului crucişător "Aurora" i se va reda înfăţişarea avută în octombie 1917. La summit sunt aşteptaţi circa 3.000 de oaspeţi şi 4.000 de ziarişti acreditaţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite