Afrodita Iorgulescu, profesor universitar ASE: „La Roşia Montană se anunţă un dezastru durabil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a treia ediţie a dezbaterii lansate de „Adevarul”, legată de soarta localităţii din Alba, s-a axat pe raportul dintre beneficiile şi pierderile generate de exploatarea minieră.

Citeşte şi:
Alexandru Tomescu: „Roşia Montană? Un dezastru ecologic"

Reprezentanţii statului au invocat sute de milioane intrate anual în vistierie. De cealaltă parte, cuvântul de ordine a fost „distrugere": de patrimoniu, ecologic şi social. „Ce şi cât câştigă statul român, dar şi omul locului, din Roşia Montană?". Aceasta a fost tema celei de-a treia ediţii a dezbaterii „Ce facem cu Roşia Montană?, organizată de Adevărul TV şi transmisă ieri, în direct, pe www.adevarul.ro, de la ora 15.00.

Prezenţi în studio au fost Mircea Toma, preşedinte al Agenţiei de Monitorizare a Presei, Afrodita Iorgulescu, profesor universitar ASE şi Ovidiu Marincea, jurnalist economic. De asemenea, a intervenit, telefonic, Ovidiu Nicolescu, vicepreşedinte al Comitetului pentru întreprinderile Mici şi Mijlocii.

Ca şi în cazul celor două discuţii anterioare, concluziile dezbaterii s-au oprit în acelaşi punct, extrem de sensibil, aflat la jumătatea distanţei dintre abordarea minieră, axată pe profitabilitatea proiectului, şi cea interesată de dezastrul ecologic ce ar urma lucrărilor.

Mizele: mineritul şi patrimoniul

Discuţia a debutat abrupt cu o serie de critici extrem de acide ale Afroditei Iorgulescu legate de statutul proiectului minier de la Roşia Montană şi, mai ales, de efectele pe termen lung ale acestuia. „Ceea ce se câştigă se va pierde în zecile, sutele de ani în care statul român va trebui să aibă grijă de iazul de decantare şi tot ce va rămâne acolo. Este un dezastru durabil". 

Un alt tip de critică a venit şi de la Mircea Toma, de data aceasta una direcţionată spre administraţia locală din localitatea aflată în judeţul Alba. „România este singura ţară din lume în care un primar s-a declarat împotriva intrării localităţii pe care o gestionează în patrimoniul UNESCO. O astfel de declaraţie omite  cu totul să ia în considerare valoarea de patrimoniu de acolo, ce poate deveni pol de interes turistic naţional şi internaţional", a declarat Toma.

Beneficiile statului: sute de milioane

Într-o intervenţie telefonică, Ovidiu Nicolescu, vicepreşedinte al Comitetului pentru întreprinderile Mici şi Mijlocii, a explicat şi o parte dintre beneficiile de care s-ar bucura statul român de pe urma parteneriatului cu Gold Corporation. „Statul ar avea în următoarele decenii venituri anuale din impozite şi redevenţe de ordinul sutelor de milioane anual. În plus, România ar deveni cel mai mare producător european de aur", a explicat Nicolescu.

Explicaţiile acestuia au fost însă contrazise atât de Mircea Toma, cât şi de jurnalistul „Adevărul", Ovidiu Marincea. Dacă primul a acuzat că „noi discutăm despre o vânzare de elemente de patrimoniu, având în partea cealaltă doar o ipoteză", Ovidiu Marincea s-a referit la aspectul economic al discursului lui Nicolescu. „Concentraţia de aur în zăcământ este 1,4 grame pe tonă, foarte mic. Orice fluctuaţie negativă pe bursa aurului, şi mina se poate închide", a declarat Ovidiu Marincea. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite