Africa, supărată pe ONU

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa celor 1,7 miliarde de dolari care ar stopa foametea nu poate fi justificată Preşedintele senegalez, Abdoulaye Wade, a cerut suprimarea Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură

Lipsa celor 1,7 miliarde de dolari care ar stopa foametea nu poate fi justificată

Preşedintele senegalez, Abdoulaye Wade, a cerut suprimarea Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU (FAO) şi a precizat că actuala criză alimentară mondială este "marele eşec al FAO". Ban Ki-moon, secretarul general al Naţiunilor Unite, susţine însă că activităţile FAO trebuie să continue şi a propus un nou plan pentru a rezolva problema foametei în Africa.

Abdoulaye Wade a acuzat Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a ONU că nu reprezintă altceva decât o instituţie care risipeşte banii omenirii. El a precizat că a cerut de mult timp transferul organizaţiei în Africa şi renunţarea la actualul sediu din Roma. În ultimul său discurs, preşedintele senegalez a mers mai departe şi a cerut ca FAO să fie desfiinţată.

O nouă întrunire, la Berna

Responsabilii agenţiilor ONU şi ai principalelor organizaţii multilaterale pentru ajutor şi dezvoltare s-au reunit la Berna, la începutul acestei săptămâni, pentru a discuta despre noi modalităţi de rezolvare a crizei alimentare mondiale. "Ne-am pus de acord asupra unui plan de acţiune de urgenţă. Primul imperativ va fi hrănirea celor înfometaţi", a spus, ieri, Ban Ki-moon, în cadrul conferinţei de presă. Secretarul general al ONU a precizat că, în perioada imediat următoare, ţările africane au nevoie de sprijin pentru ameliorarea viitoarelor recolte.

Prin urmare, FAO a cerut 1,7 miliarde de dolari pentru finanţarea unei iniţiative de urgenţă prin care să se furnizeze resurse către ţările cu venituri foarte mici. Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă va pune la dispoziţia agricultorilor provenind din ţările afectate de sărăcie încă 200 milioane de dolari. În plus, Banca Mondială va stabili noi fonduri de răspuns la criza actuală.

Lupta împotriva foametei

"Putem stopa această criză. Avem mijloacele pentru a o stopa şi ştim cum să o facem. Ar trebui să privim această situaţie nu numai ca pe o problemă, ci şi ca pe o şansă imensă de a rezolva problemele fundamentale ale oamenilor săraci", a spus Ban Ki-moon. Pentru coordonarea acestor măsuri, Ban Ki-moon va prezida personal un comitet de lucru al ONU privind criza alimentară mondială. Secretarul general a promis că va "mobiliza" şi ţările bogate, cu ocazia summitului G8 din iulie 2008.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite