Africa francofonă se simte neglijată

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tema celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei ce se desfăşoară zilele acestea la Bucureşti - "Noile tehnologii ale comunicaţiei în educaţie" -, deşi generoasă, nu mulţumeşte toată

Tema celui de-al XI-lea Sommet al Francofoniei ce se desfăşoară zilele acestea la Bucureşti - "Noile tehnologii ale comunicaţiei în educaţie" -, deşi generoasă, nu mulţumeşte toată suflarea francofonă, mai ales că această reuniune şi-a propus să întărească rolul Europei de Est în instanţele francofoniei.
Secretarul Asociaţiei Jurnaliştilor Francofoni din Benin, Jerome Hounkponou, susţine chiar că asupra ţărilor francofone din Africa planează ameninţarea unui proces de "fagocitare", de autoapărare în faţa noilor veniţi de teamă să nu piardă din atenţia şi ajutorul pe care îl primesc de la Franţa şi de la Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).
Câţiva dintre ziariştii din această parte a lumii francofone cu care am stat de vorbă la Palatul Parlamentului şi chiar şi membri marcanţi ai delegaţiilor din statele africane ar fi dorit ca şi tema imigraţiei să se regăsească pe agendă. Ei spun că Franţa încearcă să facă faţă extinderii limbilor anglo-saxone, dar, pe de altă parte, prin noua politică a autorităţilor franceze privind imigraţia, Parisul ridică o "cortină de fier" între ea şi Africa francofonă.
Jurnaliştii au susţinut că sună frumos la nivel de discurs că prin francofonie se doreşte umplerea golului educativ prin accesul la societatea informaţională, dar se uită că în multe dintre statele membre OIF accesul la tehnologie este foarte costisitor, că nu există destule motoare de căutare pe internet în limba franceză, că tot ce apare nou pe piaţa informatică este în limba engleză.

Ziarele franceze ignoră Sommet-ul
Mulţi jurnalişti se întrebau de ce marile cotidiene franceze nu au inserat în paginile lor, zilele acestea, niciun articol consacrat acestui sommet. În rest, Palatul Parlamentului, construit de fostul dictator Nicolae Ceauşescu, i-a lăsat ca la dentist pe jurnaliştii şi membrii delegaţiilor oficiale care auziseră de el, dar acum păşiseră prima dată în el.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite