Afaceristul botosanean Constantin Cuciureanu a vrut sa plece din tara cu un pasaport fals

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform unor surse din Politie, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna Botosani are date conform carora Cuciureanu "este interesat sa paraseasca ilegal Romania, sens in care, prin

Conform unor surse din Politie, Directia Generala de Informatii si Protectie Interna Botosani are date conform carora Cuciureanu "este interesat sa paraseasca ilegal Romania, sens in care, prin intermediul comisarului-sef Costica Holca si al generalului (r) Neculae Chiaptanaru, fost sef IPJ Suceava si Botosani, s-ar fi intalnit de mai multe ori cu un ucrainean de origine romana - cu domiciliul in Ucraina - pentru a obtine un pasaport fals". De asemenea, DGIPI are informatii ca, inainte de a incerca sa fuga din tara, afaceristul si-a adunat familia in casa mamei sale din Cristesti Botosani, anuntand ca intentioneaza sa plece 4-5 ani in Miami, unde si-ar fi cumparat o casa prin intermediul Brandusei Covalciuc, cantareata de muzica populara rezidenta in SUA. Din verificarile Politiei reiese ca ucraineanul ar fi in legatura si cu un ofiter de la Serviciul Public Comunitar de Evidenta si Eliberare a Pasapoartelor Simple Suceava, la care ar fi apelat si Severin Tcaciuc daca nu reusea sa o stearga din tara. Intr-un cerc restrans de prieteni, Cuciureanu ar fi spus ca vrea sa paraseasca Romania in grup organizat, cu autocarul, fie pe la Vama Sculeni (Iasi), fie pe la Siret (Suceava).
Bolnav de S 826
In noaptea de dinaintea incercarii de a pleca din tara, Cuciureanu a dormit la o adresa din Cartierul Francez, unde locuieste cantareata Irina Loghin. De altfel, Cuciureanu a avut mai mult timp o fabrica de produse lactate cu Irina Loghin, care producea cascavalul "Irina". Desi pasaportul sau a fost eliberat in data de 1 aprilie, Cuciureanu a reusit sa obtina in 21 aprilie o viza cu multiple intrari in SUA, pe o perioada de 10 ani. Ambasada SUA a primit in data de 12 aprilie un e-mail pe adresa programare@state.gov prin care ii este adresata "rugamintea personala a doamnei senator Irina Loghin de a-l reprograma pe domnul Cuciureanu Constantin la o data anterioara, mentionand ca domnul Cuciureanu doreste sa calatoreasca in SUA in data de 21 aprilie". Reprogramarea a fost acceptata pe o lista speciala care nu este vizibila pe Internet. In ziua respectiva, Constantin Cuciureanu era chemat la PNA pentru audieri, fiind cercetat in mai multe dosare penale. El a anuntat insa anchetatorii ca se interneaza si nu poate onora citatia. Si acum, afaceristul are un certificat care atesta ca este in concediu medical pana in data de 31 mai si nu se poate deplasa la Bucuresti. Numai ca, luni, Cuciureanu a participat la un proces la Iasi. Codul diagnosticului din certificat este S 826, ceea ce, in "traducere", inseamna leziune la picior fara cauze precizate.
Afaceri ilegale de zeci de miliarde de lei
Afaceristul este cercetat pentru utilizarea creditelor in alte scopuri decat cele pentru care au fost acordate, dare de mita in forma continuata, trei infractiuni de complicitate la acordarea de subventii cu incalcarea legii si instigare la abuz in serviciu contra intereselor publice in scopul obtinerii unor foloase materiale necuvenite. In acelasi dosar mai sunt cercetate si alte 14 persoane - functionari bancari si administratori de firme din Botosani, pentru acordare ilegala de credite, luare de mita si complicitate la aceste infractiuni. Anchetatorii au in vizor si modul in care, in cursul lunilor septembrie 2002 si august 2003, societatea comerciala administrata tot de Cuciureanu - Claudia 2000 SRL -, in mod ilegal, a fost preselectionata pentru a participa la licitatiile electronice vizand incheierea contractelor "Cornul si Laptele" pentru anii scolari 2002 - 2003 si 2003 - 2004. Ulterior, in februarie 2003, Cuciureanu a obtinut si acordarea de catre Agentia Nationala Rezervele Statului a 500 tone grau cu titlu de imprumut de consumatie, a carei restituire a fost girata cu o scrisoare de garantie bancara in valoare de 3.500.000.000 lei, iar in cursul lunii octombrie 2003, termenul de restituire a imprumutului a fost prelungit, cu toate ca BCR nu a mentinut valabilitatea scrisorii de garantie bancare, iar ANRS ceruse punerea in executare a acesteia dupa expirarea valabilitatii ei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite