Afaceristul Omar Hayssam sustine ca a primit o cerere de rascumparare de 4 milioane dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* El este prietenul lui Mohamad Munaf, cel care a sponsorizat calatoria ziaristilor si le-a fost ghid * Irakianul cu cetatenie americana e urmarit in Romania pentru evaziune fiscala

Cazul de rapire al celor trei jurnalisti romani in Irak naste controverse. Un afacerist de origine siriana sustine ca dupa disparitia reporterilor a fost sunat de persoane necunoscute care i-au cerut ca, in schimbul eliberarii ostaticilor, sa plateasca suma de 4 milioane de dolari. Curios este faptul ca rapitorii nu au anuntat mai intai autoritatile romane sau pe cele irakiene, ci l-au sunat direct pe Omar Hayssam. La fel de curios este faptul ca rapitorii nici macar nu au revendicat atacul - asa cum se obisnuieste la Bagdad - la postul Al-Jazeera. Redactorii din cadrul departamentului "Stiri" al televiziunii din Dubai ne-au declarat, in cursul zilei de marti, ca nu au primit nici un semnal si nici o caseta, ba, mai mult, corespondentul lor din Bagdad nu transmisese nici o informatie suplimentara referitoare la capturarea celor trei romani. Omar Hayssam, in schimb, a anuntat ca marti dimineata a primit doua telefoane. Primul a fost la ora 9,30, atunci cand, in limba araba, i s-a spus ca ziaristii sunt rapiti si vor fi eliberati in schimbul a 4 milioane de dolari. Conform lui Hayssam, la ora 11,30 a primit un al doilea apel in care, pe un ton agresiv, i s-a cerut sa plateasca in 24 de ore suma ceruta, altfel va fi rau. Muckles Omar, fratele lui Hayssam, ne-a declarat, ieri, ca rapitorii l-au sunat direct pe omul de afaceri, fiindca, pe langa cei trei ziaristi, a mai fost capturat si un cetatean american de origine irakiana. Mohamad Munaf - cel care a sponsorizat deplasarea ziaristilor in Irak - este unul dintre cei mai buni prieteni si partener de afaceri al sirianului Omar Hayssam. "Munaf i-a convins pe rapitori sa ia legatura cu fratele meu, care poate sa plateasca suma", a mai spus Muckles Omar care, insa, nu a putut preciza de ce oamenii lui Munaf - "om de afaceri instarit" - nu au reusit sa achite chiar ei rascumpararea. Surse din cercul oamenilor de afaceri din Bagdad sustin, insa, ca Munaf nu era chiar asa de instarit, iar sponsorizarea ziaristilor a fost platita de altcineva. De altfel, partenerul de afaceri al lui Omar Hayssam este cercetat de procurorii romani pentru evaziune fiscala si alte infractiuni economice. Cazul lui Mohamad Munaf este cercetat de catre Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism. Munaf apare si la Registrul Comertului Roman ca actionar al unui srl, cu data de nastere 01.01.1900! In plus, cel care i-a condus pe ziaristi in Bagdad a fost - asa cum sustin surse din cadrul serviciilor secrete - si in atentia Serviciului Roman de Informatii, dupa inceperea razboiului din Irak, iar unele informatii privind infractiuni de natura economica au fost deja inaintate anchetatorilor.
Cine e sirianul din Top 300
Omar Hayssam mai avea o cunostinta in grupul celor rapiti. Sirianul, membru al PSD, este coleg cu Vasile Ion, fost prefect de Buzau - tatal jurnalistei Marie Jeanne Ion. In aceste conditii, Omar Hayssam a anuntat ca asteapta alte contacte din partea rapitorilor pentru a afla mai multe amanunte. Numai ca, ieri, asa cum declara fratele sau, Hayssam a suferit un soc psihic si a avut probleme din cauza glicemiei. Marti seara, omul de afaceri ne-a declarat ca se simte rau si nu poate spune nici macar numerele de telefon de pe care a fost sunat de catre rapitori. Omar Hayssam a devenit cunoscut dupa ce a intrat in topul celor mai bogati romani. Sirianul s-a lansat in afaceri in domeniul imobiliar si in prelucrarea lemnului si are o avere estimata la 90-100 de milioane de dolari. Totodata, Omar Hayssam era cunoscut si in politica, el fiind un apropiat al lui Ion Iliescu. Numele sirianului, insa, a aparut mai mult in scandaluri legate de privatizari frauduloase. Una ar fi aceea a societatii Foresta Nehoiu - din judetul Buzau - una din principalele societati de prelucrare a lemnului din Romania. Hayssam a preluat fabrica cu un pret de opt ori mai mic, dupa o licitatie dubioasa. In prezent, Foresta se zbate in datorii, iar in jurul ei au aparut firme-capusa controlate tot de la Bucuresti. Cam la fel s-a intamplat cu o alta societate preluata de filiera Hayssam - Polirom Roman, judetul Neamt. Tranzactia in urma careia sirianul a intrat in atentia procurorilor este, insa, "Baneasa S.A". Ieri, procurorii au confirmat ca Hayssam este urmarit penal si are interdictie de a parasi Romania dupa ce firma reprezentata de sirian - Ogharit Trading - a preluat in mod fraudulos fosta IPRS. Practic, folosindu-se de ajutorul sefului APAPS, pesedistul Ovidiu Musetescu, firma reprezentata de Hayssam a preluat fabrica de componente microelectronice cu suma de 160.000 de dolari in conditiile in care numai terenul fabricii face aproximativ 16 milioane de euro. Numele celui care sustine ca a fost contactat de rapitori mai este legat si de "aventurile" fratilor sai. Mohamad R. este acuzat ca facea parte dintr-o filiera siriana care a transferat ilegal din Romania in banci din strainatate 62 de milioane de dolari si aproape 3 milioane de euro. In cursul anului 2004, arabii au folosit un sistem de firme-fantoma pentru a transfera aceste sume. Mohamad R. - fratele lui Omar, Hayssam - a reusit sa fuga din Romania. Un alt frate, Muckles Omar spune ca nu a avut probleme cu procurorii - insa "am fost, la un moment dat, intrebat de politie in legatura cu niste afaceri". Cert este ca, pe langa rudele sale, Hayssam a mai intrat in atentia autoritatilor de la Bucuresti si pentru "infractiuni care aduc atingere sigurantei nationale"!

Presedintele Traian Basescu:
"Lucram inteligent si discret pentru eliberarea jurnalistilor captivi in Irak"
Pana ieri dupa-amiaza nu exista nici o informatie oficiala privind solicitarea unei recompense pentru eliberarea celor trei ziaristi
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca, pana ieri dupa-amiaza, autoritatile romane nu primisera nici o cerere oficiala privind o eventuala rascumparare pentru cei trei ziaristi romani disparuti in Irak. Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a afirmat, la finalul sedintei de guvern pe care a prezidat-o ieri, ca institutiile statului lucreaza cu inteligenta, cu discretie si intr-un mod care sa maximizeze sansele de solutionare a problemei celor trei jurnalisti romani captivi in Irak. Mentionand ca stie ca lumea se asteapta ca el sa dea noi date despre situatia celor trei ziaristi, seful statului a precizat ca nu poate sa dea informatii si ca ar vrea ca in curand sa poata anunta un rezultat favorabil. Basescu a adaugat ca problema celor trei ziaristi romani nu este doar a statului roman. "Statul roman trebuie sa-si apere cetatenii, indiferent ce sunt ei - acum, intamplator, sunt trei ziaristi, dar sunt cetateni romani care sunt captivi", a mai spus presedintele. El a dat asigurari ca toate institutiile statului lucreaza cu toata forta pentru solutionarea problemei. "in acelasi timp, o vom face si o facem cu inteligenta, cu discretie si intr-un mod care sa maximizeze sansele de rezolvare a problemei. Din acest motiv, la nivelul institutiei prezidentiale si al Guvernului este impus un anumit comportament care stiu ca deranjeaza ziaristii, dar am rugamintea sa-l intelegeti. Apreciem ca acesta este comportamentul care poate duce la solutionarea problemei", a mai spus Traian Basescu. El a mai declarat ca "institutiile abilitate ale statului roman nu stau, sunt in miscare, se misca in tara si in strainatate, se misca peste tot si isi fac treaba, incercand sa-si apere cetatenii in primul rand".

Premierul Tariceanu:
"Nu s-a primit o cerere oficiala de rascumparare pentru jurnalisti"
Premierul Calin Popescu Tariceanu a afirmat, miercuri, ca pentru jurnalistii romani dati disparuti in Irak nu s-a primit oficial nici o cerere de rascumparare. Intrebat daca, oficial, a fost primita o astfel de cerere, seful Guvernului a raspuns negativ. "Daca oficial s-ar fi primit, atunci acest lucru ar fi fost facut public", a spus Tariceanu.

Omar Hayssam, pus de interimarul Ursache pana si pe listele pentru deputatie ale PSD
Omar Hayssam a fost rasplatit pentru generoasele sale sponsorizari catre PSD cu un loc pe listele pentru alegerile preliminare din PSD. Numele sau figura pe tabelul intocmit de filiala Bucuresti a fostului partid de guvernamant pentru celelalte alegeri preliminare din PSD. El fusese inscris, modest, pe lista viitorilor deputati de Bucuresti pe care filiala condusa la acea vreme de interimarul Mircea Ursache voia sa-i trimita in Parlament. La revenirea in fruntea organizatiei Bucuresti, D.I. Popescu l-a eliminat de pe lista. Lui Ursache nu i s-a adus insa nici un repros public pentru aceasta nominalizare dubioasa. Tot atunci, filiala i-a restituit lui Omar Hayssam si diferenta - de cateva sute de milioane de lei - dintre sumele consistente varsate de acesta in contul partidului si limita permisa de lege pentru donatii individuale.

Ultima ora
O echipa de negociatori e asteptata la Bagdad
Cea mai pesimista varianta in cazul rapirii celor trei jurnalisti romani a primit ieri o prima confirmare. Pe site-ul al-jazzerh.info, care precizeaza ca nu este site-ul oficial al cunoscutei televiziuni Al-Jazzera, au aparut primele informatii despre rapirea de la Bagdad. In partea dreapta se poate citi anuntul conform caruia trei romani au fost capturati de "armata irakiana Al Suhna", fara a fi facute alte precizari. Serviciile secrete romanesti, engleze si americane continua sa adune informatii in legatura cu rapirea celor trei jurnalisti romani si a insotitorului lor cu tripla cetatenie. Numarul mare al persoanelor care au actionat pentru capturarea lor indica faptul ca atacatorii au vrut sa fie siguri ca nu vor rata actiunea. "Marea problema este sa-i gasim si sa fie in viata. Dupa aceea vom vedea ce s-a intamplat si cum a fost posibila rapirea lor", a declarat aseara, pentru Adevarul, Simona Marinescu. Conform unor informatii de ultima ora, la Bagdad este asteptata sosirea unei echipe de negociatori, formata din irakieni stabiliti in Romania.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite