Afaceriştii critică modificările neanunţate ale Codului Fiscal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de afaceri din România nu sunt de acord cu modificările neanunţate la timp ale Codului de Procedură Fiscală şi ale Codului Fiscal, precum şi ale normelor care vizează aceste acte

Oamenii de afaceri din România nu sunt de acord cu modificările neanunţate la timp ale Codului de Procedură Fiscală şi ale Codului Fiscal, precum şi ale normelor care vizează aceste acte normative.

La sfârşitul lunii august, guvernul a aprobat Ordonanţa 47/2007, prin care se modifică atât Codul de Procedură Fiscală, cât şi alte două acte normative, respectiv ordonanţa privind obligaţia firmelor de a utiliza aparate de marcat electronice şi cea privind organizarea şi funcţionarea cazierului fiscal.

"Ordonanţa 47 a fost discutată într-un termen foarte scurt, la sfârşitul lunii august, în condiţiile în care în Codul Fiscal se spune că orice modificare se anunţă cu şase luni înainte de a fi operată. Modificările Codului de Procedură Fiscală au legătură cu Codul Fiscal, deci va fi modificat şi acest document", a declarat Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).

Costuri mai ridicate pentru companii

Acesta contestă totodată şi anumite prevederi incluse în actul normativ amintit. Obligativitatea introducerii casei de marcat pentru firmele care vând produse pe credit, precum şi a eliberării de bonuri fiscale nu vor duce, potrivit AOAR, la creşterea contribuţiilor la bugetul de stat, ci vor genera costuri ridicate pentru companii.

Potrivit actului normativ, utilizarea casei de marcat este obligatorie şi pentru vânzările de bunuri şi prestările de servicii care nu se încasează integral în momentul livrării sau prestării serviciului. "Nu este justificată introducerea casei de marcat nici pentru agenţii economici din pieţe, iar pentru firmele mari, care vând pe credit, această prevedere va duce la creşterea costurilor şi la sporirea ineficienţei în activitate. Există zone vizibile pentru toată lumea, nefiscalizate, cum ar fi parcările din Bucureşti sau complexul Europa", a mai precizat, ieri, reprezentantul oamenilor de afaceri.

Potrivit Ordonanţei 47, firmele care prestează servicii de parcări auto a căror contravaloare se încasează prin automate au fost incluse la excepţii de la obligativitatea de utilizare a caselor de marcat.

Regulile fiscale ale României au fost modificate împotriva legii, respectiv prin ordonanţe de urgenţă, de cel puţin două ori. "Codul Fiscal nu se poate modifica decât prin lege aprobată de parlament.

Dacă s-ar schimba o singură virgulă, şi tot ar trebui respectată procedura legală. Dacă, prin excepţie, s-ar modifica prin ordonanţă de urgenţă, intrarea în vigoare ar trebui făcută doar după aprobarea acesteia prin lege, de către parlament", avertizează şi Gilda Lazăr, corporate affairs JTI România.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite