Afacerile şi Geografia, cele mai căutate facultăţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi rezultatele finale la examenul de Bacalaureat, sesiunea iunie-iulie, se afişează abia vineri, după soluţionarea contestaţiilor, înscrierile la facultate au început deja.

Mulţi dintre potenţialii candidaţi la un loc în facultate aşteaptă încă verdictul final al rezultatelor la Bacalaureat. Notele finale, în urma contestaţiilor, vor fi anunţate vineri, 13 iulie. În centrele universitare însă au început deja înscrierile la facultate, acestea acceptând dosarele de înscriere încă de luni, 9 iulie.

Admiterea la facultate din anii trecuţi indică faptul că absolvenţii de liceu vânează specializări care să le permită găsirea unui job bine plătit: cea mai mare concurenţă la Universitatea Bucureşti a fost în 2011, la Facultatea de Administraţie şi Afaceri, unde s-au înscris peste 10 candidaţi pe loc. În 2010, bătălia pentru un loc în anul I a fost chiar şi mai mare aici, cu o medie de 12,40 candidaţi pe loc. Anul acesta, facultatea scoate la bătaie 500 de locuri. Examenul de admitere s-a făcut prin selecţie de dosare, fără susţinerea unei probe scrise.

Acesta este un criteriu important pentru candidaţi în alegerea facultăţii pe care o vor urma. „În marea masă, absolvenţii de liceu preferă să meargă la o facultate unde doar depun dosarul şi pleacă în vacanţă. Sistemul de învăţământ a transformat Bacalaureatul într-o poartă spre viitor, faţă de o recunoaştere a rezultatelor din trecut, cum era înainte", consideră decanul Facultăţii de Matematică, a Universităţii Bucureşti, Victor Ţigoiu.

Concurenţă mare la geografie

Şi pentru un loc la Facultatea de Geografie este bătălie mare. Cea mai mică medie pe locurile la buget a fost 8,55 în 2011, când concurenţa era de 7,35 candidaţi pe loc, mai mică cu aproape trei procente decât în anul anterior.

La polul opus în preferinţele tinerilor absolvenţi se află specializarea în fizică sau matematică. Deşi IT-ul este un domeniu bine cotat pe piaţa muncii, la Facultatea de Matematică şi Informatică, specializarea Informatică, din cadrul Universtităţii Bucureşti, s-a intrat, anul trecut, cu nota 5,05. Cel mai bun rezultat obţinut la admitere aici a fost 9,97, iar concurenţa a fost de 2,09 candidaţi pe loc, situaţie similară cu cea din anul 2010.  „Candidaţii fug când văd că trebuie să susţină un examen, iar noi dăm examen scris. Nu e o mare grozăvie, totuşi  este un examen. În plus, ei confundă specializările, nu ştiu foarte clar care sunt deosebirile dintre facultăţi, dintre informatician şi inginer.

De aceea, mulţi optează pentru Politehnică, în schimb", a spus Victor Ţigoiu.Potrivit decanului, elevii care au promovat Bacalaureatul cu rezultate sub medie merg la facultate doar ca să obţină o diplomă şi aleg specializarea unde acest lucru este cel mai facil. „Este alegerea proastă a copiilor, dar nu este numai vina lor, ci şi a sistemului de educaţie, care nu îi învaţă să-şi planifice o carieră, să gândească pe termen lung. Nu îi învaţă nimeni să aleagă, copiii născuţi cu internetul sub pernă se documentează online asupra opţiunilor în viaţă, şi asta e în defavoarea lor", a adăugat Victor Ţigoiu.

Un absolvent de liceu întreba pe forum, în urmă cu patru zile: „Nu ştiu ce facultate să aleg. Mie mi-ar plăcea o chestie care nu e foarte practică şi nu cred că e bănoasă, designul interior. Dar, ca să deschid o afacere în domeniu, e nevoie de o sumă de bani, pe care, evident, nu o deţin. Toată lumea mă îndeamnă la medicina stomatologică", cerea el părerea internauţilor.
Aşadar, în Bucureşti, concurenţa cea mai mare (pe baza rezultatelor din anii precedenţi) este la Administraţie şi Afaceri şi la Georgrafie. La Cluj, cea mai mare concurenţă a fost la Ştiinţe Politice, Administrative şi ale Comunicării, unde au fost peste 6 candidaţi pe loc. La Drept s-au bătut, în medie, 5,70 candidaţi pe un loc.

Programul admiterii la facultate în ţară

La Medicină şi la Ştiinţe Economice, concurenţa este, în medie de trei-patru candidaţi pentru un loc, atât în Bucureşti, cât şi în centrele universitare de categorie I din ţară.

Înscrierile la Universitatea Bucureşti au început pe 9 iulie, iar programul a fost prelungit, ţinând cont de contestaţiile la Bacalaureat. În centrul universitar din Timişoara au început, de asemenea, înscrierile. La Universitatea „Babeş Bolyai", din Cluj, înscrierile încep pe 16 iulie, la fel şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza", din Iaşi.

"Sistemul de învăţământ a transformat Bacalaureatul într-o poartă spre viitor, faţă de o recunoaştere a rezultatelor din trecut, cum era înainte."
Victor Ţigoiu decanul Facultăţii de matematică UB

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite