Afacerile din comerţ şi servicii, în derivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afacerile din comerţ şi servicii, în derivă
Afacerile din comerţ şi servicii, în derivă

Vânzările comercianţilor au scăzut cu peste 35% în primele cinci luni. Toate categoriile de retaileri şi de prestatori de servicii au facturat mai puţin în perioada ianuarie-mai din 2009 decât în acelaşi interval din 2008.

Două sectoare importante ale economiei, care până nu demult se detaşau net în topul creşterii cifrelor de afaceri, au consemnat în primele cinci luni din acest an scăderi pe toată linia: comerţul şi serviciile.

Datele raportate ieri de Institutul Naţional de Statistică (INS) arată că, în intervalul ianuarie-mai 2009, afacerile comercianţilor cu amănuntul au scăzut cu 8,3%, iar ale angrosiştilor – cu 36,7% faţă de acelaşi interval din 2008. Prestatorii de servicii au înregistrat, la rândul lor, o scădere medie a cifrelor de afaceri cu 11,2%.

Pentru comparaţie, reamintim câteva dintre performanţele ce se raportau anul trecut, mai precis în primul semestru din 2008 faţă de primul semestru din 2007: afacerile firmelor de comerţ cu amănuntul creşteau cu 16%, ale angrosiştilor – cu 28,5%, comercianţii de alimente înregistrau un plus de 12,8%, iar retailerii de produse nealimentare – un avans al facturărilor de aproape 19%.

Afacerile comercianţilor de produse alimentare, băuturi şi tutun, care altădată consemnau creşteri spectaculoase, au ajuns, în prima parte a acestui an, la scăderi pe toată linia.

Vânzările de alimente, în cădere liberă

În luna mai, cifrele de afaceri din acest domeniu au fost mai mici cu 2,6% faţă de aprilie 2009 şi cu 4,1% faţă de aceeaşi lună din 2008. Comerţul cu produse nealimentare a crescut uşor, cu 0,6% în mai faţă de aprilie 2009, în schimb a scăzut cu 14,2% faţă de aceeaşi lună din 2008.

Principala cauză care a provocat toate aceste scăderi ale vânzărilor constă în erodarea treptată a puterii de cumpărare a populaţiei, mai ales în cazul alimentelor şi produselor nealimentare. Creşterea puterii de cumpărare – obiectiv rămas deocamdată pe hârtiile platformei de guvernare – ar putea revigora şi afacerile din comerţ şi servicii.

Sectorul auto răstoarnă statisticile

În domeniul auto, afacerile comercianţilor de maşini şi piese de schimb avansau, în prima parte a anului trecut, cu peste 34%, iar ale distribuitorilor de carburanţi – cu aproape 20%.

Acum, în 2009, în acelaşi domeniu se înregistrează cele mai drastice scăderi: -43,3% la comerţul cu autovehicule, respectiv -19,3% la comerţul cu carburanţi, potrivit datelor INS.

Cifre de afaceri în perioada ianuarie -mai 2009

image
Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite