Afacerile grase ale unui „deputat deştept”, tălmăcite de procurori

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Virgil Pop ar fi rezolvat contracte bănoase în domeniul energiei electrice. DNA a finalizat, joi, cercetările în dosarul de trafic de influenţă, uz de fals şi spălare de bani în care este inculpat consilierul local din Turda Virgil Pop, ales deputat din partea PNL.

Dosarul a fost trimis Tribunalului Cluj şi, în acelaşi timp, Pop a fost eliberat de către magistraţi din arestul preventiv, sub supraveghere judiciară.

În rechizitoriu se afirmă că Pop i-ar fi pretins la sfârşitul anului trecut denunţătorului din Oradea, Petru Chiş, patron al firmei Anpero, suma de 50.000 de euro, pentru a-i facilita obţinerea unor contracte de lucrări în domeniul energetic.

Schema era următoarea: în schimbul banilor, Pop promitea că Anpero va intra pe lista de subcontractori agreaţi de SC Electrica Transilvania Nord şi de Sucursala de Întreţinere şi Servicii Energetice Electrice (SISEE) Transilvania Nord.

Aflându-se pe această listă, Anpero urma să primească, prin subcontractare, mai multe lucrări câştigate de cele două societăţi.

Turdarom Advertising, bidon pentru spălat bani

Pop şi Chiş au convenit ca banii pentru traficul de influenţă să fie plătiţi de firma Anpero către firma Turdarom Advertising, al cărei administrator este Adina Gorgan, fina lui Virgil Pop.

Factura, în valoare de 180.000 de lei (adică exact 50.000 de euro), a fost eliberată de Anpero în 28 decembrie 2007. Plăţile aferente facturii s-au făcut în mai multe tranşe.

Sumele încasate de Turdarom Advertising de la Anpero au fost virate, potrivit rechizitoriului, în contul personal al lui Virgil Pop de la BRD. Procurorii au inculpat-o şi pe Adina Gorgan, acuzând-o de fals, uz de fals şi spălare de bani.

Planul a funcţionat. În februarie 2008, SISEE Transilvania a câştigat un contract de întreţinere a stâlpilor de electricitate în şase judeţe din Transilvania. Unul dintre subcontractori a fost SC Anpero, care a primit o lucrare de 520.000 de lei.

După acest prim „succes”, cei doi au mai gândit o afacere: contra unui supliment de 15.000 de euro, Pop urma să intervină ca Anpero să primească, tot ca subcontractor, lucrări de iluminat public în parcul industrial de la Jucu.

Şi această schemă a funcţionat, SC Anpero primind lucrări în valoare de 480.000 de lei, care au constat în instalarea de stâlpi exteriori de iluminat la fabrica Nokia.

Virgil Pop a încasat cei 15.000 de euro în 16 aprilie, la restaurantul turdean Sun Garden, alături de alţi 15.000 de euro, ultima plată pentru înţelegerea iniţială.

Combinaţii cu fonduri SAPARD

Altă „combinaţie” între cei doi prevedea ca Virgil Pop să preia 50% din firma Skiland, aparţinând lui Chiş, firmă care obţinuse un credit SAPARD pentru construirea unui hotel la Băişoara.

În schimbul celor 50% din acţiuni, Virgil Pop i-ar fi promis partenerului său că îi va obţine contracte în valoare de 120.000 de lei şi va urgenta plata tranşelor SAPARD.  Chiş afirmă că Virgil Pop i-a spus că a intervenit, în luna iunie, pentru a-i rezolva problemele birocratice legate de eliberarea tranşelor SAPARD.

Skiland a primit, până în luna septembrie, finanţarea integrală, în valoare de 353.000 de euro. În luna octombrie, însă, Chiş l-a forţat pe Pop să renunţe la jumătatea sa de firmă, reproşându-i că nu a făcut nimic să o merite.

Consilierul turdean a renunţat la acţiuni, de teama unui scandal în campania electorală, lasă de înţeles Chiş. Totuşi, în final, el s-a prezentat în faţa procurorilor şi s-a autodenunţat, solicitând rambursarea sumelor plătite către Pop, în total 130.000 de lei şi 30.000 de euro.

Nume de directori în dosar

Printre probele aflate la dosar se numără şi interceptarea unei convorbiri telefonice din 30 octombrie, în care Virgil Pop recunoaşte intervenţia la şefii Electrica şi SISEE.

„Deci nu rămâne moartă treaba aşa, eu vreau să mai câştig de pe tine...Da’ fii atent cum facem, că n-o să pot vorbi pă telefon cu Stan (Cornel Stan, director la SC Electrica Bucureşti), hai să vorbesc cu acesta, la Consiliul Judeţean, să vină Margin (Adrian Margin - director SISEE Transilvania Nord), să facem aceeaşi şmecherie, ştii, când îţi spun eu îl sunăm pe Stan, sau vorbeşti cu el, numai un telefon să-i deie lui Margin, după ce-i lucrarea la el”, spunea Pop.

Inculpatul a tăcut până acum

Virgil Pop a refuzat să dea explicaţii procurorilor în timpul anchetei. Jurnaliştilor le-a spus doar că este vorba de răzbunarea unui fost asociat.

Steluţa Cătăniciu, avocata inculpatului, ne-a declarat că pune la îndoială o serie din probele procurorilor.

Astfel, spune avocata, în data de 16 aprilie, când se susţine că el a primit 30.000 de euro la restaurantul Sun Garden din Turda, Pop se afla la o întrunire de partid într-o altă localitate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite