Afacerile Petrom, în scădere "conform previziunilor"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În primul semestru al anului, compania petrolieră a câştigat mai puţin din jocul cotaţiilor internaţionale Anul trecut, preţurile externe ale ţiţeiului băteau record peste record,

În primul semestru al anului, compania petrolieră a câştigat mai puţin din jocul cotaţiilor internaţionale

Anul trecut, preţurile externe ale ţiţeiului băteau record peste record, iar cursul leu-dolar era mai sus. Anul acesta, condiţiile nu mai sunt atât de favorabile producătorului, dar totuşi Petrom rămâne compania cu cel mai consistent profit din economia românească.

Petrom a anunţat ieri obţinerea unui profit net pe primul semestru (S1) al anului de 887 milioane de lei (circa 270 milioane de euro) în scădere cu 38% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cifra de afaceri a scăzut cu 14%, până la 5,434 miliarde de lei.

"Rezultatele sunt în concordanţă cu previziunile noastre, asigură Mariana Gheorghe, directorul general executiv al companiei, explicând scăderile prin "aprecierea puternică a leului faţă de dolarul american şi, într-o oarecare măsură, preţurile mai mici la ţiţei".

Explicaţia este corespunzătoare politicii postprivatizare a companiei. Astfel, sub patronatul austriecilor de la OMV, ţiţeiul românesc este pus în producţie la un preţ legat de cotaţiile internaţionale. Iar, în primele şase luni ale anului, comparativ cu perioada similară a anului trecut, barilul nu a mai crescut, ba chiar a înregistrat o uşoară scădere medie, în jurul a doi dolari.

Aceasta în condiţiile în care costul producţiei interne a unui baril echivalent petrol a fost 16 dolari, în creştere faţă de 13,2 dolari în urmă cu un an. Iar dacă mai luăm în calcul şi că dolarul face acum mai puţini lei (cursul a scăzut cu 13%), avem tabloul "condiţiilor nefavorabile" care au dus la pierderea de profit în sectorul explorare şi producţie.

Piaţa internaţională nu întârzie însă să vină în ajutor - cum în ultimele luni cotaţia ţiţeiului pare să se încălzească din nou (ieri, barilul a trecut de 74 de dolari, apropiindu-se de recodurile de anul trecut), şi profitul e pe cale să fie restabilit. De altfel, în trimestrul al doilea, profitul a fost de 506 milioane de lei, apropiat de nivelul din trimestrul al doilea 2006 (546 milioane).

Patronii austrieci au stabilizat producţia de petrol

Petrom îşi adaptează strategia la noul context general al pieţei. Astfel, exportul s-a redus la jumătate (576 mii tone în S1 2007), pentru a reduce cât mai mult influenţele nefavoarbile din evoluţia curs. Concentrarea pe piaţa internă este mai eficientă, cu atât mai mult cu cât piaţa este în continuă creştere.

În acelaşi timp, compania se concentrează pe exploatarea din plin a propriilor zăcăminte, atât din ţară, cât şi din străinătate. "Ne concentrăm pe explorare, pentru că trebuie să ne asigurăm viitorul", spune Mariana Gehorghe. Compania şi-a redus importurile de ţiţei pentru procesare cu 22% (804 mii tone în S1), în condiţiile în care "producţia internă de ţiţei este în curs de a fi stabilizată, ca urmare a aplicării programelor de îmbunătăţire a producţiei".

S-au anunţat investiţiile în sectorul explorare şi producţie de 879 milioane lei, de 3,5 ori mai mult decât anul trecut. În România au apărut 15 noi sonde de explorare, la fel şi în Kazahstan şi Rusia, pe câmpurile petrolifere concesionate de companie. Din afară, Petrom a obţinut în primul semestru 4400 bep/zi (4000 în urmă cu un an).

Viitorul Petrom nu este însă legat doar de ţiţei. Gazele se anunţă o afacere tot mai profitabilă, pe măsură ce preţurile din producţia proprie se vor apropia de cele internaţionale. În acelaşi timp, gazele naturale se pot converti într-o altă marfă de preţ - energia electrică. Compania a anunţat că a început procedurile de licitaţie internaţională pentru alegerea constructorului viitoarei centrale electrice pe gaze cu de 860 MW, o investiţie estimată la peste 500 milioane de euro.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite