Afacerile CIA, un secret ştiut de toată lumea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documentul egiptean interceptat de serviciile secrete elveţiene, care a ajuns pe mâna jurnaliştilor de la "Sonntagsblick", a produs un adevărat cutremur pe scena politică a Elveţiei. Urmările:

Documentul egiptean interceptat de serviciile secrete elveţiene, care a ajuns pe mâna jurnaliştilor de la "Sonntagsblick", a produs un adevărat cutremur pe scena politică a Elveţiei. Urmările: jurnalişti anchetaţi pentru publicarea unor secrete de stat, investigaţii în interiorul serviciilor secrete pentru a afla cine este trădătorul şi comisari care ameninţă cu sancţiuni ţările implicate în scandal.
Ministrul de externe german ştia de răpirile CIA
Undele seismului produs de dezvăluirile incendiare din "Sonntagsblick", care ar putea fi prima dovadă palpabilă despre existenţa închisorilor secrete ale CIA pe teritoriul Europei, au ajuns până în Germania. Publicaţia "Stern" îl acuză pe actualul ministru de externe al Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, că a ştiut încă din 2002 de cazul răpirii cetăţeanului german Mohammed Haydar Zammar de către CIA. La vremea aceea, Steinmeier era şeful biroului cancelarului şi responsabil cu serviciile secrete germane. Despre răpirea lui Zammar din Maroc de către agenţii CIA s-a discutat în vara lui 2002, într-o şedinţă a cancelariei, la care a fost prezent şi Steinmeier. Potrivit "Stern", actualul ministru de externe ar fi solicitat atunci ca ţara lui, să depună un protest pe lângă Ambasada SUA în Germania, însă sfatul nu i-a fost urmat. Steinmeier susţine acum că, la întâlnirea pe care a avut-o ulterior cu ambasadorul SUA, subiectul răpirii nu a fost luat în discuţie.
Frattini: Vinovaţii să fie puşi la zidul infamiei
În timp ce guvernul de la Londra refuză să ancheteze informaţiile potrivit cărora SUA ar fi folosit aeroporturile britanice pentru transferul prizonierilor săi, în ciuda protestelor parlamentarilor, comisarul european pentru justiţie Franco Frattini ameninţă din nou statele comunitare care ascund implicarea lor în afacerea zborurilor şi închisorilor secrete ale CIA. Statele din UE care vor fi găsite vinovate vor fi sancţionate. Sancţiunile se întind de la recomandări politice de "punere la stâlpul infamiei" până la suspendarea temporară a dreptului de vot. În ceea ce priveşte candidatele la aderare România şi Bulgaria, trebuie clarificate mai multe probleme în plus, precum măsura în care au fost informate guvernele actuale.

CE, luată la întrebări despre imunitatea militarilor americani în România
Europarlamentarul olandezul Erik Meijer, din partea ecologiştilor (Stânga verde nordică), solicită Comisiei Europene clarificarea imunităţii pe care o au militarii americani aflaţi pe teritoriul României. Meijer, care a salutat implicarea Consiliului Europei în ancheta închisorilor secrete şi care cândva se arăta surprins de uşurinţa cu care majoritatea europarlamentarilor era de acord cu aderarea României la UE, cere o confirmare din partea CE pentru semnarea de către România, odată cu acordul pentru baze, a unui document care asigură imunitate militarilor americani în faţa autorităţilor judiciare române. Precizând că Bulgaria a refuzat un asemenea acord cu SUA, Meijer întreabă: "Este cumva o înţelegere caracteristică ţărilor din lumea a treia, a căror putere economică şi administrativă este extrem de scăzută, şi, din această cauză, sunt gata, pentru avantaje ulterioare, să accepte că nu sunt pe picior de egalitate cu cealaltă parte contractantă?". Europarlamentarul olandez vrea o clarificare a scopului necesităţii unei astfel de imunităţi. "Facilitează această imunitate americanilor detenţia şi transferul de persoane de altă naţionalitate împotriva voinţei lor, în România?", arată interpelarea olandezului, datată 6 ianuarie 2006. "Sau este o măsură care să asigure imunitate militarilor împotriva populaţiei locale, în cazul unor hoţii, violuri ori omoruri în timp de beţie?", mai indică interpelarea.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite