Afaceri de milioane ale falşilor sinistraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Afaceri de milioane ale falşilor sinistraţi
Afaceri de milioane ale falşilor sinistraţi

125 de falşi sinistraţi din satul gălăţean Buciumeni îşi vând materialele de construcţii, în valoare de două milioane de euro, primite ilegal de la guvern Deşi niciuna dintre casele

125 de falşi sinistraţi din satul gălăţean Buciumeni îşi vând materialele de construcţii, în valoare de două milioane de euro, primite ilegal de la guvern

Deşi niciuna dintre casele buciumenilor nu a fost avariată anul trecut, în urma ploilor, oamenii au primit pe acte tone de materiale de construcţii pentru reparaţii.

Satul Buciumeni a devenit târg de ciment şi cherestea din banii contribuabililor. Potrivit documentelor încheiate în septembrie anul trecut de Prefectura Galaţi, o rupere de nori a provocat în satul Buciumeni inundarea şi avarierea gravă a 155 de gospodării.

Documentul este semnat şi ştampilat de prefectul de la acea vreme, Mihai Capră, care între timp a demisionat din funcţie, de directorul Inspecţiei în Construcţii, de şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi de fostul primar al comunei, Năstasă Petrache.

Sacul de ciment, mai ieftin de patru ori

La faţa locului, însă, situaţia este total diferită. La opt luni de la "calamitate", satul arată ca un uriaş magazin de ciment şi cherestea.

Marfa? 1.000 de tone de ciment, 500 metri cubi de cherestea, 2.000 metri cubi de cărămidă, 100 tone fier beton, 600 metri cubi de lemn rotund, 7.000 metri cubi de nisip şi balast, 10.000 metri pătraţi de tablă pentru acoperiş.

Totul venit de la guvern. Aproape totul de vânzare, în special pentru vecinii din satele vecine, Nicoreşti şi Poiana, care deja şi-au început ridicarea unor vile. "Ştiţi cu cât se vindea cimentul astă-toamnă la Buciumeni? Cu opt lei sacul, în condiţiile în care preţul de fabrică era de patru ori mai mare", a spus Ion Rugină, unul dintre sătenii care figurau pe acte ca sinistraţi.

"Tot satul a vândut materialele!"

Sătenii vorbesc fără reţinere despre afacerile postinundaţii. "Şi ce dacă le-am vândut? Era dreptul meu! Tot satul a vândut materialele", ne-a luat la rost un alt "sinistrat". Năstasă, cel care a supervizat distribuirea ajutoarelor, recunoaşte că s-a furat pe rupte: "Veneau tirurile ca la balamuc.

Eu le-am zis să nu mai aducă, dar mi-au zis că au contract cu statul şi îl respectă". El precizează că a trimis mai multe adrese către Prefectura Galaţi pentru a solicita sistarea ajutoarelor deoarece casele nu s-au mai dărâmat, aşa cum credea comisia sosită în sat după ploaie.

"Am ajustat ajutoarele în funcţie de ce ne-a transmis primăria, pentru că ei au supervizat lucrurile. Ei răspund de eventuale fraude", a explicat fostul prefect, Mihai Capră.

Păgubiţii adevăraţi din Petroşani mai au de aşteptat ajutoarele

Mai mulţi sinistraţi din Petroşani, afectaţi de inundaţiile din luna mai, s-au adunat ieri la Primăria Petroşani pentru a cere socoteală faţă de întârzierea ajutoarelor alocate de la bugetul de stat. Reprezentanţii municipalităţii le-au explicat acestora că banii vor ajunge astăzi, deoarece hotărârea privind ajutorul de urgenţă abia a fost aprobată. 100 de familii din cartierul Aeroport au fost afectate de ploile din 31 mai. (Maximilian Gânju)

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite