Aerul poluat ne îngroaşă sângele

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheagurile de sânge din vene, formate la nivelul picioarelor, se pot deplasa către plămâni, unde pot fi fatale Tromboza venoasă profundă este cauzată de perioadele lungi de imobilitate.

Cheagurile de sânge din vene, formate la nivelul picioarelor, se pot deplasa către plămâni, unde pot fi fatale

Tromboza venoasă profundă este cauzată de perioadele lungi de imobilitate. Persoanele care petrec mult timp la birou, fără pauze, prezintă riscul cel mai mare.

Cercetările realizate până în prezent de specialiştii americani de la Harvard au subliniat efectele negative pe care expunerea la particule chimice minuscule, rezultate în urma arderii combustibilului, le are asupra bunei funcţionări cardiace şi cerebrale.

În urma unui studiu în care au fost implicate 2.000 de persoane, cercetătorii de la Şcoala Harvard de Sănătate Publică au descoperit că poluarea produce mult mai multe pagube organismului decât se cunoştea până în prezent.

Particulele chimice inhalate ne afectează sănătatea, favorizând dezvoltarea trombozei venoase profunde, o afecţiune ce constă în apariţia unor cheaguri de sânge la nivelul picioarelor.

Risc de tromboză

În urma analizei efectuate, specialiştii au ajuns la concluzia că poluarea ne "îngroaşă" sângele, crescând astfel probabilitatea formării cheagurilor.

"Ţinând cont de efectul poluării asupra sănătăţii, descoperirile noastre introduc un nou factor de risc în dezvoltarea trombozei venoase profunde", a explicat coordonatorul studiului, dr. Andrea Baccarelli.

Embolismul pulmonar poate fi fatal

Cheagurile de sânge care se formează la nivelul picioarelor se pot deplasa către plămâni, unde se depozitează, putând declanşa un embolism pulmonar, uneori fatal. Cercetătorii şi-au bazat studiul pe rapoartele privind calitatea aerului şi nivelul de poluare din zonele în care locuiau.

Aceştia au descoperit că persoanele care au fost expuse unei cantităţi mai mari de noxe cu un an înainte de controlul medical prezentau un risc foarte mare de a face cheaguri de sânge. Arhivele de Medicină Internă arată că la fiecare metru pătrat, o creştere cu zece micrograme de particule chimice duce la creşterea riscului apariţiei trombozei venoase profunde cu 70 la sută.

Ghidurile referitoare la calitatea aerului arată că limita admisă de astfel de chimicale în aer este de 50 micrograme pe metru pătrat.

"Cunoaştem de ceva timp efectele negative pe care aerul poluat le are asupra organismului. Acest studiuarată, pentru prima dată, că poluarea creşte riscul apariţiei cheagurilor de sânge în vene", a afirmat dr. Beverly Hunt, director medical la centrul Lifeblood pentru combaterea trombozei. Potrivit acestuia, o soluţie ar fi rigidizarea legislaţiei privind calitatea aerului.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite