Aerul din Oradea, Reşiţa, Slatina şi Craiova, poluat cu sulf

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Probele de sol, apă şi aer, prelevate din patru oraşe, arată că există şi plumb în apă şi sol aproape peste tot. "Adevărul verde" continuă azi cu prezentarea analizelor de aer, apă şi

Probele de sol, apă şi aer, prelevate din patru oraşe, arată că există şi plumb în apă şi sol aproape peste tot.

"Adevărul verde" continuă azi cu prezentarea analizelor de aer, apă şi sol făcute în oraşele Slatina, Reşiţa, Craiova şi Oradea. Locuitorii din oraşele amintite respiră un aer nu tocmai curat. Analizele arată că valorile pentru determinările aerului le depăşesc pe cele admise.

Cel mai prost stă Oradea, unde două dintre caracteristicile aerului au ieşit mai mari decât normalul. În mod surprinzător, un oraş mai puţin poluat e Reşiţa, unde doar hidrogenul sulfurat are valori mari.

Solul din Oradea conţine 8.28 mg/kg de plumb, valorea fiind aproape la jumătatea celei prevăzute. Plumbul se găseşte în cantitate destul de mare şi în apă, unde ajunge la 4,5 μg/l. Orădenii stau cel mai prost la aer, în care există mult dioxid de sulf şi bioxid de azot. Măsurătorile au fost făcute în două dintre locurile centrale ale oraşului: Strada Dimitrie Cantemir şi zona Catedralei Ortodoxe.

Dacă valoarea normală pentru bioxidul de azot e de maximum 0,266 mg/m3, în Oradea, această valoare ajunge la 0,717 mg/m3. Specialiştii spun că respirarea unui aer prea "bogat" în oxizi de azot poate genera boli ale aparatului respirator.

Ceva sulf la Slatina

Probele prelevate din faţa Casei de Cultură din Slatina arată că, dintre valorile pentru aer, sol şi apă, aerul are cele mai proaste determinări. Locuitorii din Slatina respiră aer îmbibat cu mai mult bioxid de sulf şi plumb decât e admis. Astfel, valoarea pentru bioxidul de sulf e de 0,0517 mg/m3, faţă de 0,350 mg/m3 cât e valoarea normală. Apa consumată conţine ceva plumb, dar mult sub limita admisă. În schimb, solul are 7,42 mg/kg de plumb.

Aer poluat la Reşiţa şi Craiova

În Reşiţa, cel mai poluat rămâne aerul, unde hidrogenul sulfurat ajunge la valori de 0,0029mg/m3. Datele din teren arată că valorile concentraţiilor plumbului şi ale zincului din sol sunt la jumătatea celor normale. În privinţa plumbului din apă, valorile sunt cu mult sub valoarea celor normale.

Toate probele au fost prelevate din faţa Teatrului de Stat. Craiovenii respiră un aer destul de poluat. Chiar dacă patru dintre cele cinci caracteristici ale aerului sunt sub cele normale, ele rămân ridicate.

Probele luate de la intersecţia Căii Bucureşti cu strada Carol arată că pulberile în suspensie ajung la valori de 0,014 mg/m3, iar bioxidul de sulf e de 0,0221mg/m3. Valoarea bioxidului de azot din aer ajunge la 0,0315 mg/m3.

Dacă apa e cât de cât în limite normale, solul din Craiova prezintă valori mari pentru plumb şi zinc. Valorile caracteristice solului sunt însă la jumătatea celor admise, ceea ce arată că, deocamdată, poluarea nu a atins un grad insuportabil, dar ar putea deveni în curând.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite