Aeroportul Cluj, la mâna unui mic SRL

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consultant-surpriză pentru atragerea de fonduri structurale în vederea construirii unei noi piste la aeroportul clujean. SC Areal Consultancy SRL este firma care a câştigat licitaţia pentru atragerea de fonduri europene în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de decolare şi aterizare la aeroportul din Cluj.

Miza acestui contract este majoră: câştigătorul trebuie să întocmească documentaţia necesară obţinerii de fonduri europene structurale pentru construirea unei piste de 3.500 de metri la aeroportul clujean, în valoare de aproximativ 90 de milioane de euro. Pista în cauză va permite aterizarea la Cluj a avioanelor de mari dimensiuni.

Firmă cu capital minim

SC Areal Consultancy are sediul social în comuna Brăneşti, judeţul Ilfov, şi funcţionează în baza capitalului minim prevăzut de lege - 200 de lei. Unicul asociat al firmei se numeşte Ilie Marin. Areal Consultancy şi-a adjudecat licitaţia, la sfârşitul lunii iulie, în detrimentul unor giganţi mondiali în domeniul consultanţei, cum sunt KPMG sau PriceWaterHouseCoopers, dar şi a unui consorţiu româno-german, format din companiile Romair Consulting şi Obermayer Planen+Beraten GmbH.

Firma ilfoveană a cerut 276.100 de euro, sumă mai mare decât cea propusă de KPMG, de consorţiul româno-german sau de al cincilea licitator, SC Consilier Construct. Propunerea Areal Consultancy a avut totuşi câştig de cauză mulţumită ofertei tehnice, care a contat în proporţie de 80% în desemnarea câştigătorului.

Experţii rămân anonimi

Punctele forte ale ofertei tehnice au fost experţii folosiţi de fiecare firmă care a participat. Prin caietul de sarcini al licitaţiei, aeroportul a solicitat ca aceştia să aibă o experienţă managerială solidă în domeniul economic-financiar, precum şi să fi lucrat la o serie de alte proiecte de anvergură similară. Practic, potrivit mai multor surse de pe piaţă, cerinţele din caietul de sarcini impuneau aducerea de experţi din străinătate.

Surprinzător, exact la acest capitol firma din Brăneşti-Ilfov a „luat faţa” concurenţilor consacraţi pe plan european şi a obţinut un punctaj tehnic de 97,6%. „Experţii propuşi de către SC Areal Consultancy SRL respectă cerinţele caietului de sarcini în ceea ce priveşte capacitatea profesională şi experienţa relevantă”, a comentat directorul aeroportului clujean, David Ciceo.

 „Experţii noştri au o pregătire academică şi profesională de elită şi au acumulat experienţă relevant semnificativă în cadrul unor companii şi instituţii reputate”, au declarat şi reprezentanţii SC Areal Consultancy.

Aceştia au mai precizat că experţii în cauză au lucrat pentru o serie impresionantă de companii şi instituţii de prestigiu. În ciuda insistenţelor, reprezentanţii firmei au refuzat să nominalizeze cine sunt aceşti experţi. Areal Consultancy are la dispoziţie patru luni pentru a finaliza documentaţia necesară accesării fondurilor europene.

Punctaj diferit

Areal Consultancy a câştigat licitaţia cu un punctaj tehnic de 97,6 %  şi unul financiar de 20 de puncte, se arată într-un răspuns transmis redacţiei „Adevărul” de conducerea aeroportului.

Alt document oficial emis de Aeroportul Cluj menţionează, însă, alt punctaj pentru câştigător, de 100 de puncte, fără a preciza dacă este vorba despre cel tehnic, cel financiar sau cel general. Reprezentanţii aeroportului nu au putut clarifica această inadvertenţă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite