Adunare ecumenică de Sfânta Maria

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primul eveniment ecumenic din mileniul trei se încheie astăzi la Sibiu A Treia Adunare Ecumenică Europeană de la Sibiu a avut ca temă de dialog: "Lumina lui Hristos luminează tuturor.

Primul eveniment ecumenic din mileniul trei se încheie astăzi la Sibiu

A Treia Adunare Ecumenică Europeană de la Sibiu a avut ca temă de dialog: "Lumina lui Hristos luminează tuturor. Speranţă de reînnoire şi unitate în Europa". Adunarea reprezintă primul mare eveniment ecumenic european din mileniul al treilea.

Întâlnirea ecumenică de la Sibiu este ultima etapă a Adunării şi urmează etapei de la Roma (ianuarie 2006), etapei întâlnirilor pe plan naţional (2006-2007) şi etapei de la Wittenberg (februarie 2007). În Sibiu au fost prezenţi peste 2.500 de delegaţi din întreaga Europă.

Adunarea a fost însoţită de Carta Ecumenică (Charta Oecumenica), primul document comun al Bisericilor din ultimii 1000 de ani. Cu o zi înainte de finalul evenimentului, ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, ne-a declarat: "Biserica Ortodoxă Română a demonstrat că are o experienţă pe măsură, alăturându-se în credinţă celorlalte biserici.

A venit rândul ortodocşilor să fie promotorii dialogului creştin în capitala spirituală a Ardealului recunoscută ca fiind Capitală Culturală a întregii Europe. Prin această adunare am avut cinstea nu numai să fim organizatori, dar şi să împărtăşim din spiritualitatea noastră, fiind cei care am contribuit la tema adunării <

Speranţă de reînnoire şi unitate în Europa>> , temă propusă de ÎPS Daniel, mitropolitul Moldovei". Ieri, participanţii la Adunarea ecumenică, au sărbătorit Naşterea Maicii Domnului. Evenimentele spirituale şi culturale oferite de comunităţile creştine locale au fost urmate de Sărbătoarea Luminii desfăşurată la sfârşitul zilei.

Cum este perceput ecumenismul în lumea monahala

Prin definiţie, "ecumenism" ar trebui să însemne "toleranţă". Însă, prin concepţie este un sistem, iar ceea ce rămâne în afara sistemului devine un fapt de netolerat. Ar fi absurd să se creadă că în "mişcarea ecumenică" intră fiecare cu ce vrea şi mai ales cum vrea". Pentru cine încă nu cunoaşte ce înseamnă acest lucru, vom sintetiza totul, prin cuvintele unuia dintre ierarhii actuali ai BOR: "Ecumensimul este ca o casă comună, în care trăiesc mai mulţi oameni, dar care nu-şi pierd identitatea!".

La mănăstirea Secu, ecumenismul este privit de monahii de aici ca o noţiune cel puţin bizară, mergându-se exclusiv pe şcoala întemeiată de către părintele Cleopa. La mănăstirea Petru Vodă, în comuna Poiana Teiulului se află o comunitate de monahi condusă de către protosul Iustin Pârvu, un simbol încă viu al vechii şcoli de monahism. Acesta mai este cunoscut şi ca un contestatar al curentului ecumenic propagat şi întreţinut de către ÎPS Daniel Ciobotea.

Părintele stareţ Iustin Pârvu a declarat că: "Întâlnirea de la Sibiu va fi una ca multe altele. Se va discuta şi se va discuta, dar nu se va face nimic". La nou-înfiinţata mănăstire a Sihăstriei Putna, părintele Nectarie ne-a declarat că, ecumenismul, în opinia sa, s-ar putea "traduce" şi aşa: "Dacă am un prieten catolic ar trebui să nu mă mai văd cu el? Este corect? Nu-i corect. Personal, cred că dacă este ceva bun la mine, sau la el, eu iau ce-i bun de la el, iar el de la mine!".

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite