Adriean Videanu: Sfaturile de genul 'Privatizaţi!' nu mai sunt utile pentru Guvern

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Adriean Videanu, prim-vicepreşedintele al PDL, a declarat că economia românească s-a maturizat suficient ca procesul de privatizare să fie unul calitativ şi unul cantitativ, iar sfaturile de genul "Privatizaţi!" nu mai sunt utile pentru Guvern.

"Eu cred că sfaturile de genul 'Privatizaţi!' nu mai sunt utile pentru Guvernul României", a opinat Adriean Videanu, ca răspuns la anumite critice şi chiar avertismente adresate, din plan extern, fie de forurile europene, prin Comisia Europeană, de FMI în cadrul acordului preventiv şi, nu în ultimul rând, de ambasadorul SUA la Bucureşti.

"Eu vreau să-i dau un singur exemplu domnului ambasador. Profitul lui Hidroelectrica a crescut de câteva ori în 2010, faţă de 2009. Pe profit operaţional era de 1.300%, ceea ce este enorm.(...) Realitatea îl contrazice pe domnul ambasador. România, astăzi, nu cred că este în stare să privatizeze Hidroelectrica, Nuclearelectrica şi Romgaz şi să rămână cu ceilalţi producători din zona energiei în aer. Este o problemă de interes naţional, atât economic, cât şi strategic pentru România", a subliniat Videanu, cu referire la remarcile ambasadorului SUA în România, Mark Gitenstein, care vede reorganizarea sectorului energetic în doi campioni energetici naţionali ca pe o "rearanjare a şezlongurilor pe Titanic".

El a spus că procesul de privatizare trebuie să fie diferit de ceea ce a fost în momentul de faţă, adică vânzarea pachetului majoritar la nişte "companii strategice". "Nu, procesul de privatizare ar trebui să se facă transparent, pe Bursă, odată cu privatizarea managementului. La cei doi campioni energetici statul ar trebui să menţină pachetul majoritar, 51%, să privatizeze managementul acestor două companii.(...) România are structuri de producţie de energie care trebuie să meargă după experienţa europeană. Nu trebuie să avem producători de energie separaţi. Poate că un potenţial investitor strategic ar fi interesat numai de Hidroelectrica şi de Nuclearelectrica. România îşi poate permite să-şi vândă cele două assett-uri importante, Hidroelectrica şi Nuclearelectrica? Şi energia pe cărbune ce face cu ea?", a declarat Videanu.

Legat de criticile Comisiei Europene, Adriean Videanu a subliniat chestiunea liberalizării preţului, lucru cerut, însă, şi altor state din UE. "Toate aceste critici nu înseamnă că sunt şi îndreptăţite din partea celor care le-au făcut. Ceea este cert, ceea ce cere în momentul de faţă Comisia Europeană şi nu numai României este ca liberalizarea preţului, lichiditatea pieţei de energie să fie una din ce în ce mai mare", a afirmat fostul ministru al Economiei.

Adriean Videanu a apreciat că România a făcut paşi importanţi în acest domeniu, menţionând platforma OPCOM, platforma de tranzacţionare, ca o structură profesionistă prin intermediul căreia ţara noastră acordă asistenţă şi statelor vecine.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite