Ce scrie presa străină despre tentativa de sinucidere a lui Adrian Năstase

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Publicaţiile externe şi posturile TV relatează pe larg incidentul de noaptea trecută petrecut la reşedinţa fostului premier Adrian Năstase

BBC – Ex-premierul Adrian Năstase a încercat să-şi ia viaţa împuşcându-se în gât. Incidentul a avut loc în momentul în care poliţia a ajuns acasă la Năstase pentru a-l transporta la închisoare în urma deciziei definitive de condamnare la doi ani cu executare, sentinţă dată de Curtea Supremă de Justiţie.
Năstase, care a fost premier între anii 2000-2004 a fost condamnat pentru că a adunat illegal un milion şi jumătate de euro pentru campania electorală din 2004.  Năstase a insistat că este un dosar instrumentat politic. Avocatul lui Năstase a declarat că este posibil să sesizeze Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Uniunea Europeană a făcut în ultimii ani presiuni asupra României pentru eliminarea corupţiei în rândul oficialilor.  
Actualul premier l-a vizitat la spital pe Adrian Năstase.



AFP- Năstase este cea mai importantă figură politică care a fost condamnată de justiţia română de la căderea comunismului în 1989. “Verdictul deschide o nouă eră pentru România în care judecătorilor nu le mai este teamă să condamne oameni puternici”, a declarat pentru AFP Laura Ştefan, analist Expert Forum.


 CNN- Fostul premier Adrian Năstase, 61 de ani, importantă figură a Partidului Social Democrat, a fost spitalizat miercuri după o presupusă tentativă de suicid intervenită la câteva ore după ce Curtea Supremă de Justiţie l-a condamnat definitiv la doi ani de puşcărie cu executare pentru strângere ilegală de fonduri pentru campanie. Năstase s-a împuşcat în gât la reşedinţa sa înainte de a fi ridicat şi dus în arest. El le-a spus poliţiştilor că vrea să-şi ia cu el câteva cărţi din bibliotecă, după care s-a împuşcat. Năstase a fost transportat la Spitalul Floreasca.
Năstase nu va mai putea să ocupe o funcţie publică timp de doi ani de zile după efectuarea pedepsei.
Dosarul a fost numit “Trofeul calităţii în construcţii”. Procesul a început în 2009, iar Năstase a fost acuzat că şi-a folosit influenţa politică în interes propriu.  Năstase a negat tot timpul acuzaţiile aduse şi l-a acuzat la rândul său pe preşedintele Traian Băsescu care l-a învins în alegeri pe Năstase în 2004 că se află în spatele acestui scandal.   
Alte opt persoane au font condamnate în acest dosar la câte şase ani de închisoare.  
Decizia de miercuri a instanţei româneşti este primul semnal important al României către Uniunea Europeană că încearcă să stârpească corupţia la nivel înalt.
Îngrijorate de corupţia din România, anul trecut câteva ţări europene i-au blocat accesul în Spaţiul Schengen.



El Pais – După ce relatează incidentul petrecut la domiciliul fostului premier Adrian Năstase noaptea trecută, cotidianul spaniol notează o declaraţie a avocatului Ion Cazacu:” am vorbit cu Năstase după o jumătate de oră de la pronunţarea sentinţei şi nu părea să aibă probleme. Era liniştit şi absolut responsabil”.
Actualul premier Victor Ponta l-a vizitat la spital pe Adrian Năstase unde a declarat: “Sper că în acest moment preşedintele Traian Băsescu e fericit. Nu pot vorbi despre justiţie. Năstase arată îngrozitor”.
Fostul premieri Adrian Năstase a negat tot timpul acuzaţiile conform cărora ar fi abuzat de funcţia sa în interes propriu şi a calificat sentinţa drept una politică:”după 6 ani de luptă cu sistemul dirijat de Traian Băsescu nu mă mai miră nimic. Sunt convins acum că există un strop de spirit în justiţie”, a declarat Năstase după aflarea verdictului.  
Potrivit DNA, Inspectoratul de Stat în Construcţii din România a organizat o gală unde biletul de intrare costa între 125 şi 400 de euro. Banii strânşi erau folosiţi în campania anti-Băsescu.

RIA Novosti -  Agenţia rusă precizează că fostul premier a fost vizitat la spital de actualul premier al României, Victor Ponta, care a afirmat că starea sa este "sub control".

Reuters – Decizia de condamnare a fostului premier i-a surprins pe mulţi care credeau că politicienii sunt deasupra legii.  
New Tork Times -  Decizia Curţii Supreme şochează România, o ţară săracă în care politicienii au fost văzuţi întotdeauna ca fiind deasupra legii.  Jurnaliştii acestei publicaţii consideră că această decizie este un semn de maturitate politică într-o naţiune care se luptă cu o cultură a mitei şi fărădelegii moştenite din perioada comunistă.

Agenţia chineză Xinhua – Notează că fostul premier Adrian Năstase a încercat să se sinucidă la câteva ore după ce a fost condamnat la doi ani de închisoare, dar viaţa sa nu este pusă în pericol.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite