Adrian Năstase şi-a vândut trei tablouri cu 19.000 de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criticul de artă Pavel Şuşară spune că lucrările ar valora mai puţin Casa lui Adrian Năstase este mai săracă, dar contul din bancă i se îngraşă cu 65.000 de lei (19.174 de euro).

Criticul de artă Pavel Şuşară spune că lucrările ar valora mai puţin

Casa lui Adrian Năstase este mai săracă, dar contul din bancă i se îngraşă cu 65.000 de lei (19.174 de euro). Politicianul şi-a vândut ieri trei tablouri din colecţia personală, la o licitaţie organizată de Casa Alis.

Trei lucrări din colecţia Dana şi Adrian Năstase au fost vândute cu suma totală de 65.000 de lei, preţurile de pornire însumând 53.000 de lei. "Scenă mitologică" (anonim), ce datează din secolul al XIX-lea, a fost adjudecat cu 19.000 de lei, licitaţia pornind de la 12.000 de lei. Copia după Tizian din secolul al XVIII-lea, semnată Trautmann şi intitulată tot "Scenă mitologică", a fost vândută la preţul de 21.000 de lei, licitaţia pornind de la 16.000 de lei. Tabloul "Leda cu lebăda", al unui autor anonim de secolul al XVIII-lea, a fost vândut la preţul de 25.000 de lei, identic cu suma iniţială.

"Anonimi" au cumpărat tablourile anonime

Mihail Papagheorghiu, directorul Casei de licitaţie Alis, a declarat, pentru Adevărul, că identitatea cumpărătorilor nu poate fi divulgată. Două tablouri au fost achiziţionate de cumpărătorul cu numărul 11, un bărbat tânăr care a ieşit în fugă din clădire, imediat după ce a câştigat licitaţia, refuzând să facă declaraţii. Acesta a stat timp de trei ore în sală, fără să cumpere nimic, nefiind deloc tentat de celelalte atracţii scoase la vânzare: bijuterii, tipărituri, ceramică, mobilier sau ceasuri. Tablourile lui Năstase au fost disputate ca într-un joc de ping-pong doar de trei "pretendenţi", absenţi din lupta pentru celelalte obiecte. "Preţul mi se pare justificat. Cumpărătorii nu se numără printre clienţii obişnuiţi ai casei de licitaţie, ci sunt la prima intrare. Ei au venit special pentru a licita aceste trei lucrări. Ce pot spune este că sunt români", ne-a declarat directorul casei Alis, care crede că adevăraţii beneficiari nu au venit în sală, preferând să-şi trimită reprezentanţi. La valoarea totală de adjudecare, pentru sumele mai mari de 20.000 lei, casa de licitaţie adaugă un comision de 15%, iar pentru sumele cuprinse între 4001 şi 20.000 lei, 17,25%.

Năstase nu comentează preţurile

După licitaţie, Adrian Năstase s-a abţinut de la declaraţii picante: "Chiar nu vreau să comentez preţurile. Vor fi unii care vor spune că au fost prea mari, alţii care vor spune că au fost prea mici, dar nu vreau să intru în jocul acesta", a spus acesta pentru Mediafax. Politicianul nu a fost prezent la licitaţie, fiind plecat din Bucureşti. Năstase a vrut să demonteze teoria criticului de artă Petru Romoşan, care a spus că reproducerea după Tizian ar valora patru milioane de euro. Fostul premier şi-a dorit să obţină un preţ dublu faţă de cel de pornire, lucru care nu s-a întâmplat.

Pavel Şuşara: "Lucrările sunt modeste"

Criticul de artă Pavel Şuşară a declarat, pentru Adevărul, că Adrian Năstase şi-a atins două scopuri: "A demonstrat că lucrările sunt mult sub valoarea speculată şi a luat bani mai mulţi decât făceau, pentru că lucrările sunt cu totul modeste. Pe piaţa internaţională, acestea nu sunt mai scumpe de 2.000-3.000 de euro sau de dolari per bucată. Preţul acesta ar fi corect pentru că copia după Tizian aparţine unui alt Trautmann decât cel bine cotat. Există un Georg Trautmann, care, dacă ar fi făcut această lucrare, preţul ei ar fi mers peste 10.000 de euro. Dar este şi acest Johann Peter Trautmann, care urmează imediat după celălalt. Primul moare în 1765, iar celălalt se naşte în 1765. Copia vândută acum este o lucrare de ucenicie, de început, nu este o lucrare de final de carieră". Cele mai valoroase lucrări vândute în licitaţie au fost două tablouri nesemnate, în pereche, intitulate "Marii Vornici Ioan şi Alexandru Calimachi", adjudecate cu 38.000 lei (11.200 de euro).

Ce nu s-a cumpărat

Mai multe lucrări valoroase au rămas nevândute: la categoria Tipărituri: Mateiu Caragiale, "Opere", ediţia Perpessicius, 1936, preţ de pornire 300 de lei; "Lui Titu Maiorescu Omagiu", apărut pe 15 februarie 1900, preţ de pornire 150 de lei ; Pictură: Duval, "Clar de lună", datat 1890, preţ de pornire 5.200 de lei.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite