Adrian Nastase nu-l vede pe Ion Iliescu succesor "natural" la sefia PSD

0
Publicat:
Ultima actualizare:

* Liderul pesedist se asteapta la rivalitati interne pentru sefie, odata cu plecarea sa de la partid * Nastase conditioneaza candidatura sa la prezidentiale de rezultatele la locale

Lovitura de teatru in lupta pe termen lung pentru sefia PSD: presedintele partidului, Adrian Nastase, admite, pentru prima data, ca, in cazul victoriei sale in alegerile prezidentiale, la conducerea formatiunii pesediste nu ii va urma in mod automat Ion Iliescu. Ideea lui Nastase, care contravine tuturor informatiilor si previziunilor presei si ale liderilor de marca ai PSD, razbate din interviul pe care premierul l-a acordat, joi, cotidianului elvetian "Neue ZUrcher Zeitung". intrebat de ce mentine in continuare tacerea asupra candidaturii sale la Presedintia Romaniei, Nastase a dat un raspuns surprinzator: "O candidatura la presedintie inseamna ca nu as mai putea fi in continuare sef al partidului. Aceasta ar declansa rivalitati in cadrul partidului pentru conducerea acestuia, ceea ce este un lucru natural, insa acest proces nu ar trebui sa influenteze negativ campaniile noastre electorale. Cred ca ar fi intelept ca aceasta perioada sa o facem cat mai scurta". Toate partidele care isi trimit liderii sa candideze pentru Palatul Cotroceni, cum sunt PNL si PRM, se confrunta cu un astfel de risc; PSD era poate singurul partid in care succesiunea la presedintia partidului era practic rezolvata. Cu Adrian Nastase la Cotroceni, era aproape certa preluarea sefiei PSD de catre Ion Iliescu, mai ales ca acesta a spus, in repetate randuri, ca doreste sa revina in partidul pe care l-a creat. Nastase a mai rezervat o surpriza partidului pe care il conduce, legand ipoteza candidaturii sale la functia suprema in stat de rezultatele PSD la alegerile locale: "De-abia dupa scrutinul de la locale ne vom concentra asupra alegerilor parlamentare si prezidentiale. Eventuala mea candidatura depinde de rezultatele pe care le va obtine partidul nostru in alegerile locale". Formularea fiind usor ambigua, nu este clar daca Adrian Nastase este pregatit sa isi asume raspunderea pentru rezultatele PSD la scrutinul din 6 iunie sau, dimpotriva, nu vrea sa candideze, in toamna, din partea unui partid cu rezultate modeste la locale.
Drept raspuns, presedintele Iliescu emana o abureala
Intrebat daca afirmatia premierului Nastase inseamna fie ca acesta nu va candida la Presedintie, fie ca presedintele Ion Iliescu nu intra in calcule pentru conducerea PSD, presedintele Iliescu a raspuns: "Cata vreme este candidat, isi pastreaza functiile si la Guvern, si la partid. Doar rezultatul alegerilor va determina schimbarile necesare. Cel care castiga paraseste pozitia guvernamentala sau de partid si ramane cu mandatul de presedinte". Intrebat de ce se pune problema rivalitatilor pentru conducerea PSD, in conditiile in care este de asteptat ca presedintele Iliescu sa devina liderul partidului, acesta a raspuns: "N-am decis inca sa ma intorc sau sa nu ma intorc la PSD. Asta este o falsa problema". Ion Iliescu a precizat ca premierul mai are timp sa-si anunte candidatura si ca probabil o va face dupa alegerile locale. "El nu are nevoie (sa-si faca campanie - n.n.) pentru ca e cunoscut. Nu e nevoie sa-si faca prea multa reclama sau autoreclama. Acum vin alegerile locale si are dreptate, nu e nevoie sa se perturbe climatul in aceasta perioada", a incheiat presedintele.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite