Adrian Năstase: Toţi parlamentarii, dar şi Băsescu ar trebui audiaţi pentru Ordonanţa "Petromidia"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul premier Adrian Năstase a fost audiat, ieri, aproximativ o oră la Parchetul General, în calitate de martor în dosarul disjuns din "Rompetrol". Adrian Năstase a fost citat pentru

Fostul premier Adrian Năstase a fost audiat, ieri, aproximativ o oră la Parchetul General, în calitate de martor în dosarul disjuns din "Rompetrol".

Adrian Năstase a fost citat pentru a da detalii legate de Ordonanţa 118/2003 prin care datoriile istorice ale Petromidia, în valoare de 600 milioane de dolari, au fost transformate în obligaţiuni.

Ordonanţa 118/2003 a fost emisă de Guvernul Năstase, în octombrie 2003, şi adoptată sub formă de lege de actualul parlament, în aprilie 2005. "Am avut o discuţie destul de scurtă cu procurorul şi am reafirmat că, din punctul de vedere al legalităţii, de vreme ce Ordonanţa a fost aprobată de parlament şi promulgată de preşedintele Traian Băsescu, dacă se doreşte o analiză foarte serioasă, ar trebui invitaţi toţi parlamentarii şi preşedintele", a declarat Adrian Năstase, imediat după întâlnirea cu procurorii.

Ministerul Finanţelor, parte civilă în proces

Tot ieri, Ministerul Finanţelor s-a constituit parte civilă în procesul Rompetrol, solicitând Tribunalului Bucureşti ca la sfârşitul procesului să recupereze prejudiciul creat prin preluarea creanţei Libia de către Rompetrol. MFP a solicitat introducerea în cauză a SC Rompetrol SA, ca parte responsabilă civilmente şi în subsidiar instituirea sechestrului asigurător asupra acesteia, pentru ca firma să răspundă, în solidar cu Dinu Patriciu, Alexandru Bucşă şi Petrică Grama, pentru prejudiciul cauzat în dosar. Tribunalul urmează să se pronunţe doar asupra introducerii în dosar a Rompetrol SA. Dinu Patriciu a declarat ieri că ministerul are o singură legătură cu acest dosar: "(… ) prin impozite şi taxe pe care le-am plătit deja".

"Ar fi o imensă greşeală, atâta timp cât învinuit sunt eu. Şi eu am cu ce plăti", a continuat acesta. Avocaţii omului de afaceri au declarat că introducerea în cauză a Rompetrol SA ar avea consecinţe grave asupra imaginii societăţii şi ar duce la falimentarea societăţii. Ei au cerut respingerea cererii MFP ca inadmisibilă, deoarece ministerul nu a precizat care este legătura de cauzalitate între faptele inculpaţilor şi un prejudiciu probabil de 85 de milioane de dolari.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite