Adrian Gherghel creşte mai mult 10 rase de găini campioane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De 6 luni este preşedintele Asociaţiei crescătorilor de păsări, animale mici şi cu blană, Creasta Cocoşului din Maramureş. A început ca silvicultor şi acum este crescător de găini

Adrian Gherghel este unul dintre primii crescători de găini de rasă din Maramureş. Este preşedintele Asociaţiei crescătorilor de păsări, animale mici şi cu blană din Maramureş, care mai are alţi 26 de membrii. În această toamnă, la viitoarea adunare a Federaţiei Române a crescătorilor de găini de rasă din România îşi va depune candidatura ca vicepreşedinte.

Administrator la o seră cu 800 de flori
Pasiunea pentru creşterea animalelor a început încă din copilărie, când se simţea ataşat de animalele din gospodărie. În perioada adolescenţei a ales să urmeze  silvicultura. „Am fost şeful lotului şcolar la Şcoala nr. 2, unde aveam de administrat o seră. Tot atunci, am lucrat la o pepinieră cu castani sălbatici. Aşa a ajuns să-mi placă silvicultura”, mărturiseşte Adrian Gherghel. Fără a le spune părinţilor, s-a înscris la Facultatea de Silvicultură din Baia Mare. La 20 de ani însă a ales să se ocupe cu creşterea găinilor de rasă, în defavoarea silviculturii.

A început cu o pereche de găini Brahma şi a continuat cu alte 15 rase. Afacerea a pus-o pe picioare fără sprijinul familiei şi doar cu câţiva lei în buzunar. „Am început pe cont propriu cu o pereche de găini. Apoi am vândut ouă, pui şi încet am pus pe picioare o afacere”, afirmă crescătorul. La scurt timp a făcut un împrumut la bancă în valoare de 6.200 de lei şi a cumpărat din Baia Mare găini în valoare de 1.500 de lei. Investiţia a amortizat-o în primul an, când a reuşit să vândă ouă şi pui de rasă în valoare de 20.000 de lei.

Găini campioane
Acum se mândreşte cu 10 rase de găini campioane, care cuprind aproximativ 60-70 de găini. Îşi răsfaţă „campioanele” cu delicatese. Pe lângă porumb, grâu, orz, ovăz, floarea soarelui şi furaje le întreţine cu  brânză de vacă, vitamine în apă şi granule pentru creştere. A participat cu acestea la numeroase expoziţii în Maramureş şi în judeţul Satu Mare. „Cea mai bună găină este cea care adună 100 de puncte la o expoziţie. Punctele se acordă în funcţie de felul în care e întreţinută găina, penajul, picioarele, creasta trebuie să fie roşie”, spune Adrian. La bunicii lui în gospodărie, locul în care îşi ţine „odraslele”, crescătorul are numai găini „de la 94 de puncte în sus”. Animalele le achiziţionează de la alţi crescători din ţară sau din străinătate.

Păstrează pintenii cocoşului
Cea mai amuzantă întamplare de care îşi aduce parte s-a petrecut în urmă cu câţiva ani. „Am avut un cocoşel de „mii de flori”, o rasă decorativă. Avea vreo 5-6 ani şi obişnuia să se ia la harţă cu piciorul meu. Într-o zi şi-a rupt pintenii în pantalonii mei. Şi acum mai am pintenii, încă îi păstrez ca amintire, iar cocoşelul trăieşte sănătos”, îşi aduce aminte crescătorul Adrian Gherghel.

Întrebări şi răspunsuri
Ai făcut din pasiunea ta şi o afacere?
Am început pe cont propriu, dar acum am sprijinul tatălui meu şi al viitoarei soţii care s-au implicat în creşterea găinilor. Pentru mine creşterea găinilor de rasă e şi o semi-afacere, deoarece în cele 6 luni, din februarie pănâ în septembrie, vând ouă, pui şi găini. Acum am atât de multe comezi, încât nu le mai fac faţă. Am cereri din multe zone ale ţări, dar când oamenii sunt prea departe, le recomand să apeleze la prieteni de ai mei care sunt mai aproape de locul de und emă contactează clientul.


Care a fost cea mai scumpă găină pe care ai cumpărat-o?
Preţurile găinilor de rasă este destul de ridicat, una poate ajunge şi până la 300 de euro bucata.

Ce-i place
În copilărie obişnuia să meargă la pescuit şi să joace fotbal cu copii de pe stradă. Acum adoră plimbările prin pădure şi să se ocupe de creşterea animalelor de rasă. Viitoarea soţie trebuie să ştie să gătească, deoarece preferă mâncarea făcută în casă.

Ce nu-i place
Detestă oamenii neserioşi care nu se ţin de cuvânt şi îşi trag foloasele din munca altora. Nu-i place minciuna şi se caracterizează ca fiind omul care face ceea ce zice. Nu suportă când vede că oamenii maltratează animalele, deoarece şi acestea sunt fiinţe care merită respectate.

Profil
Născut: La 9 iulie 1983, în Maramureş
Studii: Tehnica culturilor silvice din Baia Mare
Ocupaţie: Crescător de găini de rasă
Familie: necăsătorit

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite