Adrian Bucur: „Aş putea vorbi în fiecare zi despre protecţia mediului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adrian Bucur: „Aş putea vorbi în fiecare zi despre protecţia mediului“
Adrian Bucur: „Aş putea vorbi în fiecare zi despre protecţia mediului“

Sub deviza „Stop indiferenţei!“, postul Prima TV dă astăzi startul unei noi campanii, „Bunul-simţ salvează vieţi“. Adrian Bucur se va implica în rezolvarea problemelor de mediu şi, alături de voluntarii Maimultverde, va încerca să atragă atenţia asupra consecinţelor pe care le are poluarea.

„Adevărul“: De ce ai acceptat să te implici în această campanie?

Adrian Bucur: Nu aş putea să refuz o asemenea şansă, nu-i aşa? Trebuie să iei atitudine împotriva poluării, a defrişărilor masive la care asistăm şi, în general, împotriva pasivităţii afişate a autorităţilor. Iar la nivelul simţului comun, ar trebui să spunem cu toţii „Stop indiferenţei! Aruncă nesimţirea la coş!“

Povesteşte-ne mai multe despre ce v-aţi propus cu acest demers.

Nu vă voi dezvălui prea multe detalii despre campanie, ci am să vă fac curioşi, ca să ne urmăriţi, zi de zi. I-am chestionat pe toţi cei responsabili cu sănătatea aerului pe care-l respirăm, a apei pe care o bem sau a gunoiului pe care trebuie să-l suportăm zilnic, aruncat în spatele blocului sau pe străzile oraşului în care trăim. Şi nu numai că i-am chestionat, dar veţi vedea la Prima TV că oamenii aceştia, plătiţi din banii noştri să ne facă viaţa mai bună, se pot schimba la rândul lor.

Care crezi că sunt cele mai grave probleme de mediu?

Am avut ocazia să discut cu oficiali ai Uniunii Europene pe acest subiect, în calitate de jurnalist ce reprezintă România la Agenţia Europeană de Mediu. Aş pune, în ordinea urgenţelor, chestiunea gropilor de gunoi neecologizate şi a apelor infestate. Ştiaţi că Dâmboviţa, la ieşirea din Bucureşti, atinge gradul maxim de poluare acceptată la nivel mondial? Nu ne simţim mai bine nici cu defrişările masive. În ultimii 150 de ani am pierdut 30% din suprafaţa împădurită a ţării!

În cadrul acestei campanii vor exista şi alte păreri ale autorităţilor din domeniu?

Evident că am pus multe întrebări, în multe direcţii. Veţi vedea că reportajele noastre nu menajează deloc autorităţile. Avem atâtea probleme de mediu nerezolvate, şi poate neconştientizate suficient de către publicul larg, încât aş putea vorbi în fiecare zi la televizor, timp de zece ani, despre protecţia mediului în România.

Crezi că se va schimba ceva în atitudinea românilor?

Cred că a fi preocupat de problemele mediului şi a acţiona ca atare ţine şi de spiritul nostru civic. E o chestiune care ne priveşte nu doar personal, ci pe noi toţi la un loc.

Antrenează de fapt puterea noastră de solidarizare cu ceilalţi contemporani nouă, dar şi cu cei ce vor veni după noi. Eu unul refuz ideea de pasivitate şi mai ales am convingerea că lucrurile se vor schimba în bine dacă îţi dai sufletul pentru o cauză. Vă propun să fim mai mulţi în această luptă şi, dacă se poate, mai „zgomotoşi“, mai vizibili.

Ce i-ai spune unei persoane pe care ai vedea-o că aruncă PET-uri într-o pădure?

Oricât aş încerca să nu am o reacţie viscerală, nu cred că aş putea. Dar dacă aş fi doar politicos, l-aş invita să-şi ţină PET-urile în sufragerie, la el acasă.

Cum te implici tu în protejarea mediului?

Fac lucruri simple, aşa cum pretind şi altora. Nu arunc hârtii ori chiştoace pe jos, nu dau muzica la maximum în trafic şi nici nu blochez banda bicicliştilor. Mai nou, îmi văd visul cu ochii: sădesc şi un pom. De fapt, vreo zece. Chiar în faţa terasei casei unde locuiesc.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite