Adopţiile au început să se împotmolească în Bihor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adopţiile au început să se împotmolească în Bihor
Adopţiile au început să se împotmolească în Bihor

Doar 20 de copii din judeţ au fost adoptaţi anul trecut. Procesul de adopţie este greoi din cauza măsurilor de precauţie prevăzute de legiuitor. Familiile care vor să înfieze trebuie să treacă multe teste pentru a-şi realiza visul.

Anul trecut, Direcţia de Asistenţă Socială şi Protecţia Drepturilor Copilului Bihor a instrumentat 44 de dosare de adopţie. „Au reuşit să treacă toate etapele şi să adop¬te un copil doar 20 de familii, celelalte fiind în curs de soluţionare în instanţa judecătorească”, precizează Ştefan Goţia, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Din cele 20 de familii, şapte au fost iniţial familii de plasament care nu au dorit să mai renunţe la copil. O parte dintre familiile adoptive nu au proprii copii din motive medicale. O altă parte însă a dorit să adopte şi un copil abandonat.

Copii înfiaţi

Familia Cozma din Oradea a adoptat un băieţel de trei ani, pe care iniţial l-a avut în plasament, deşi au propriul copil natural. „Nu am putut renunţa la el. Când am auzit că va fi  dat spre adopţie, am hotărât că el trebuie să rămână al nostru”, spune mama. Orădeanca Liliana Marin a adoptat doi fraţi gemeni, în vârstă de trei ani, anul trecut. „Ani la rând m-am chinuit să am un copil. În cele din urmă am renunţat la ideea de a avea un copil natural şi împreună cu soţul meu am hotărât să înfiem unul”, spune orădeanca.
 
Cei doi soţi au ajuns însă să adopte doi copii, nu unul. „Când i-am văzut, am ştiut că trebuie să fie ai mei. Nu i-am putut despărţi şi nici nu am vrut să aleg între ei”, povesteşte Liliana, care la scurt timp după adopţie a aflat că este însărcinată. „Ne este foarte greu cu trei copii, dar niciodată nu ne-am gândit să renunţăm la gemeni. Acum ei sunt cei care au grijă de surioara lor mai mică”, povesteşte emoţionată femeia.

Alte cazuri în diferite etape

Anul trecut au cerut informaţii despre adopţii 34 de familii.  Un număr de 45 de familii au trecut deja un pas mai departe, solicitând atestatul de adopţie sau prelungirea celui obţinut anul anterior. „Nici un dosar nu a fost respins”, precizează Ştefan Goţia. În total, anul trecut 17 familii s-au bucurat de sentinţă definitivă de încuviinţare a adopţiei, familiile naturale ale copiilor renunţând definitiv la aceştia, iar şapte sunt încă pe rolul instanţei. Familiile care au adoptat copii sunt monitorizate periodic, timp de doi ani,  de specialişti, pentru a se urmări evoluţia copilului. În prezent, 52 de familii sunt încă monitorizate, în urma adopţiei.

Etapele de parcurs

Familia care vrea să adopte un copil trebuie să parcurgă mai multe etape. Prima este obţinerea atestatului de adopţie. Acesta se obţine în aproximativ 60 de zile de la depunere cererii, pe baza unor interviuri şi baterii de teste.
 
Atestatul de adopţie este valabil un an, după care trebuie reînnoit. Urmează identificarea copilului adoptabil, pe baza cerinţelor familiei legate de vârsta, etnia, sexul, starea de sănătate a copilului etc. Cea de-a treia etapă este deschiderea procedurii în instanţă, prin care se stabileşte dacă micuţul mai poate fi sau nu integrat în familia naturală. Urmează încredinţarea în vederea adopţiei, o etapă ce se întinde pe trei luni şi în care este verificată compatibilitatea copilului cu noua familie. Ultima etapă este încuviinţarea adopţiei de către instanţă, pe baza rapoartelor făcute de specialiştii Direcţiei de Asistenţă Socială. Procedura este lungă şi destul de greoaie, pentru că autoritaţile vor să se convingă că micuţul va fi în siguranţă în noua familie.

Adopţii internaţionale

Din 2004, copiii români nu mai pot fi daţi în adopţii internaţionale decât unor membri ai familiei stabiliţi în străinătate. În perioada 1997-2004, cât a fost posibil acest tip de adopţie, 444 de copii şi-au găsit o familie pe alte meleaguri, cei mai mulţi dintre ei în anul 2000. Copiii au fost adoptaţi de familii din SUA şi Europa. Din fericire, rapoartele instituţiilor abilitate din ţările respective au scos în evidenţă faptul că micuţii bihoreni au familii sănătoase şi o viaţă mai bună.

Liliana Marin, mama
„Când i-am  văzut, am ştiut  că trebuie să fie ai mei”

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite