Admiterea în grupa mică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ca să poată prinde un loc pentru copii în primul an de grădiniţă la stat, părinţii trebuie să aibă mai degrabă noroc. Soluţia este, de cele mai multe ori, grădiniţa particulară

Ca să poată prinde un loc pentru copii în primul an de grădiniţă la stat, părinţii trebuie să aibă mai degrabă noroc. Soluţia este, de cele mai multe ori, grădiniţa particulară

Pe 1 iunie încep înscrierile la grupa mică, în grădiniţe. În condiţiile în care Capitala are un deficit de peste 10.000 de locuri, iar cele mai sărace sectoare din acest punct de vedere sunt 3 şi 6, părinţii se vor bate anul acesta pe 23.000 de locuri. Atuurile sunt proximitatea faţă de grădiniţă şi existenţa unui al doilea copil deja înscris în unitatea respectivă.

În grădiniţele din Bucureşti a început deja forfota. Veşnica problemă - lipsa locurilor şi a condiţiilor decente pentru copii - îi forţează pe părinţi şi chiar pe autorităţile locale să găsească o soluţie în unităţile private de învăţământ preşcolar. "Analizăm o soluţie pentru subvenţionarea unei sume din taxa la grădiniţa particulară", a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, subprefectul Cătălin Deaconescu.

Drumul Taberei, cel mai aglomerat

"De patru ani nu mai facem faţă. De data aceasta încercăm să mai aducem câte cinci copii în plus la fiecare grupă, ca să-i ajutăm într-un fel pe părinţi", a spus Mariana Dumitru, directorul Grădiniţei 41 din Drumul Taberei. Datele centralizate de Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti (ISMB) arată că în zona Apusului şi Drumul Taberei este cel mai mare deficit de locuri în grădiniţe. "Suntem şase grădiniţe în toată zona Militari şi nu putem acoperi cerinţele. Trebuie să se găsească clădiri care nu sunt folosite, pentru că supraaglomerarea grupelor nu e o soluţie", a explicat Daniela Nicula, directoarea Grădiniţei 246 din Militari. Potrivit aceloraşi informaţii transmise de către ISMB, cele mai puţine grădiniţe sunt în sectoarele 3 şi 6.

Fără respectarea normelor europene

Reprezentanţii ISMB susţin însă că o altă problemă paşte grădiniţele din Capitală: normele europene. "Sunt folosite paturi pliante, se mănâncă în aceeaşi încăpere în care se doarme, lucruri neadmise de normele europene", a spus Cristian Alexandrescu. Criteriile de funcţionare în Uniunea Europeană arată că o astfel de unitate de învăţământ preşcolar trebuie să dispună de câte o încăpere pentru fiecare activitate a grupei de copii: una pentru activităţi cotidiene, alta pentru servirea mesei şi alta pentru odihnă.

Mană cerească pentru particulari

Lipsa de locuri pentru înscrierea copiilor în grădiniţele de stat aduce mai mulţi bani în buzunarele proprietarilor de grădiniţe particulare. Mulţi dintre părinţii care nu reuşesc să-şi înscrie copiii la stat sunt nevoiţi să apeleze la grădiniţele private. "Au venit mulţi şi anul trecut, şi anul acesta să-şi aducă copiii la noi. Înghesuiala cea mai mare este la grupa mică. Au fost şi părinţi care au venit cu micuţii la noi, pentru că la stat erau grupele nu de 20 de copii, ci de 35, iar noi aici acordăm atenţie fiecărui copil în parte", spune Corina Moldovan, directoarea unei grădiniţe particulare din Bucureşti.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite