Administraţiile locale primesc bani pentru investiţii, deşi nu-i cheltuie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Administraţiile locale primesc bani pentru investiţii, deşi nu-i cheltuie
Administraţiile locale primesc bani pentru investiţii, deşi nu-i cheltuie

Premierul Emil Boc a declarat vineri, la postul public de radio, că după primele şapte luni ale anului s-a cheltuit 45% din bugetul alocat pentru investiţii, dar la nivelul administraţiilor locale media este de numai 17%.

Şeful Executivului a spus că, până la sfârşitul lunii iulie, pentru programe de investiţii s-au cheltuit 4 miliarde de euro. Guvernul a prevăzut, în bugetul pe 2009, ca 20% din cheltuielile totale să meargă spre investiţii, adică peste 7% din Produsul Intern Brut (PIB).

Valoarea acestuia, revizuită în scădere, este de 118 miliarde de euro. Rezultă că, până acum, s-au cheltuit în jur de 3,38% din PIB pe programe de investiţii. Cu toate acestea, premierul este încrezător că până la finele anului se va atinge nivelul de 7%.

Boc a explicat şi motivele ce au influenţat ritmul lent al investiţiilor: licitaţiile pentru proiecte au început abia în luna martie, după aprobarea bugetului pe 2009. El s-a arătat nemulţumit de faptul că, la nivelul administraţiilor locale, planul de investiţii a fost realizat doar în proporţie de 17% până la finalul lunii iulie.

Cu toate acestea, la rectificarea bugetară de la sfârşitul acestei luni, administraţiile locale vor mai primi fonduri pentru investitii. Potrivit ministrului de Finanţe, Gheorghe Pogea, administraţiile locale vor avea acces suplimentar la 400 de milioane de lei, pentru proiecte de infrastructură.

Societate



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite