Administratia Bush publica un nou raport despre incalcarile drepturilor omului in lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Departamentul de Stat al SUA nu crede ca incidentele din Irak au stirbit autoritatea morala a Americii de a condamna abuzurile din alte tari

Dupa saptamani intregi de critici internationale la adresa abuzurilor comise de soldatii americani asupra prizonierilor din Irak, administratia Bush incearca sa scoata in evidenta eforturile pe care le face pentru promovarea drepturilor omului si democratiei in 101 tari, inclusiv in Irak. Departamentul de Stat a dat publicitatii, luni, al doilea raport anual privind activitatile Guvernului de la Washington de a promova libertatea presei si libertatile religioase, a democratiilor stabile, abolirea oricaror forme de abuz, inclusiv a torturii si a exploatarii copiilor. Documentul, care este continuarea unui studiu asupra conditiilor drepturilor omului din fiecare tara, publicat in februarie, trebuia prezentat la 5 mai, chiar in saptamana in care comunitatea internationala era socata de dezvaluirile privind tratamentul aplicat de militarii americani detinutilor irakieni. Departamentul de Stat a decis sa amane cu cateva saptamani publicarea raportului, in speranta ca trecerea timpului va crea un climat mai bun pentru o receptare pozitiva a faptelor bune facute de SUA peste granite. La vremea respectiva, Departamentul de Stat a justificat intarzierea publicarii raportului prin "motive tehnice", insa Lorne Craner, inalt responsabil pentru drepturile omului la Departamentul de Stat, a recunoscut, luni, ca oficialii erau ingrijorati de faptul ca "scandalul de la Abu Ghraib era un nor care intuneca" ceea ce incerca administratia Bush sa faca. "Sunt incantat sa pot publica acest raport azi, intr-o perioada in care atentia lumii intregi este indreptata asupra comportamentului militarilor americani din inchisoarea Abu Ghraib", a declarat adjunctul secretarului american de Stat, Richard Armitage, cel care a hotarat intarzierea prezentarii raportului. Armitage sustine chiar ca incidentele din Irak nu au rapit Americii autoritatea morala de a expune excesele comise de diferite guverne nedemocratice, intrebandu-se retoric daca i-ar fi oare cuiva "mai bine daca SUA ar ignora abuzurile din alte parti, cum ar fi Birmania, Zimbabwe si Belarus". La randul sau, Lorne Craner considera ca investigarea abuzurilor comise asupra detinutilor de la Abu Ghraib este o dovada ca Statele Unite isi mentin credibilitatea in promovarea si apararea drepturilor omului in lume. "Atunci cand un nou Taskent Times va publica fotografii cu torturile din Uzbekistan, sau cand Parlamentul sudanez il va ancheta, timp de sase ore, pe ministrul Apararii, sau cand presedintele Myanmarului va condamna in mod public torturile din aceasta tara, atunci vom putea spune ca am realizat ceva", a declarat Craner. In Irak, sustine raportul, Statele Unite au incercat, in colaborare cu alte tari si organizatii internationale, sa "repare urmarile a mai multe decenii de represiune politica si incalcare a drepturilor omului".
Nici aliatii de baza ai SUA nu au scapat de critici
Documentul, avizat de Congresul SUA, citeaza violari ale drepturilor omului in mai multe state, inclusiv in tari considerate aliati de baza in razboiul impotriva militantilor islamisti, printre care Arabia Saudita, Pakistan si Yemen. In Arabia Saudita, prizonierii sunt in continuare torturati, libertatea de exprimare este limitata, iar copiii si femeile sunt supusi la violente, se arata in raport. Extrem de critic si in ceea ce priveste respectarea drepturilor omului in Cisiordania si in Fasia Gaza, documentul afirma ca tratamentul aplicat aici activistilor pentru drepturile omului s-au inrautatit in ultimul timp. "Fortele de securitate israeliene utilizeaza adeseori forta excesiva in cursul operatiunilor lor, ceea ce are ca rezultat numeroase victime", se spune in raport. In schimb, Georgia este data ca exemplu de stat unde, cu ajutorul SUA, s-a inregistrat anul trecut un progres pe calea democratiei. De asemenea, numeroase tari au obtinut progrese in plan legislativ si structural, apropiindu-se astfel de organizatiile euro-atlantice. Documentul citeaza cazul Turciei, care a adoptat reforme semnificative in ceea ce priveste tortura, libertatea religioasa, libertatea de exprimare si rolul armatei in democratie, si pe cel al Bosniei-Hertegovina, unde procesul de aplicare a legii proprietatii este aproape incheiat si peste un milion de persoane refugiate sau stramutate s-au intors la caminele lor. Astfel de "succese democratice" sunt rare, afirma raportul, dand ca exemplu Azerbaidjanul, unde alegerile prezidentiale contestate au dus la manifestatii reprimate de autoritati. De asemenea, in Rusia s-au inregistrat incalcari ale libertatii presei in perioada preelectorala. in acelasi timp, mai arata raportul, violentele si abuzurile impotriva drepturilor omului continua in Cecenia, regimul autoritar din Turkmenistan isi continua politicile "represive si capricioase", iar tortura reprezinta inca o problema in mare parte din Asia centrala, Statele Unite fiind "deosebit de preocupate de stirile privind decesele din inchisori din Uzbekistan". "Vrem ca prietenii si dusmanii nostri sa aiba aceleasi standarde cu ale noastre", a conchis Richard Armitage.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite