Adio, venerabile maestre!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

A fost un singuratic, ins pe care breasla nu l-a preocupat în mod deosebit. S-a stins din viaţă, la 91 de ani, marele prozator român Vintilă Corbul. La Paris, nu în ţara lui. A fost,

A fost un singuratic, ins pe care breasla nu l-a preocupat în mod deosebit.

S-a stins din viaţă, la 91 de ani, marele prozator român Vintilă Corbul. La Paris, nu în ţara lui. A fost, cred, unul dintre cei mai importanţi prozatori ai noştri. Căci poate sta alături de "recenţii" Cezar Petrescu, Petru Dumitriu, Eugen Barbu, Marin Preda, D.R. Popescu, Fănuş Neagu etc. Nu stă, deocamdată, fiindcă nu le-a semănat; fiindcă a fost un singuratic, asocial, ins pe care breasla, ca unitate de idei, dacă a avut-o vreodată, nu l-a preocupat în mod deosebit.

Demersul său literar a fost unul cvasisolitar, ca şi opera sa întinsă pe un vast domeniu, de la romanele istorice ca "Asediul Romei" sau "Căderea Constantinopolelui", plasate în Evul Mediu, la "Iubirile lui Petronius", din Roma Antică, "Cavalcadă în Iad", din al Doilea Război Mondial. Li se adaugă acea minunată saga a unei familii: "Idolii de aur" şi "Păsări de pradă" - Dinastia Sunderland-Beauclair. A scris, alături de Eugen Burada, cărţi de aventuri, thrilleruri, poveşti cu mafioţi, miliardari, dive în Rollsuri, iahturi şi vile hollywoodiene, traficanţi, subiecte de mare succes, cum a fost de pildă cel din "Cenuşă şi orhidee la New York"; subiecte "filmice" ecranizabile în cel mai clasic stil american.

De altfel, Sergiu Nicolaescu - iată, aflat azi pe patul de suferinţă - a ecranizat mai multe scenarii semnate de el în cuplu cu Eugen Burada. E suficient să amintim "Nea Mărin miliardar". Publicat pe vremile trecute cu un roman cum a fost "Căderea Constantinopolelui", într-un tiraj de 190.000 de exemplare, Vintilă Corbul este considerat cel mai vândut autor român din toate timpurile. Sistematizarea operei sale - 24 de titluri în 31 de cărţi - a fost un demers temerar la care s-a "înhămat", cu multă râvnă, editura "Adevărul Holding".

Care, finalmente, a reuşit o performanţă pe care autorul însuşi nu o putea atinge, el fiind un neglijent al propriilor scrieri - anume ordonarea integrală a operei sale, cronologică şi tematică, dar, mai ales, publicarea ei integrală. Complexul "Vintilă Corbul - Opere complete" a fost lansat cu mult succes, în noiembrie 2007, la Târgul de Carte "Gaudeamus".

Din păcate, nu a putut participa spre a-şi vedea visul cu ochii şi a savura momentul maxim al unei vieţi de scriitor. Boala l-a ţinut captiv, în patul de suferinţă care avea să-i găzduiască sfârşitul. Dumnezeu sau inspiraţia divină ne-a oferit prilejul ca în octombrie să avem o discuţie de câteva ore cu marele scriitor pe care am consemnat-o atât pe bandă magnetică, dar şi într-un interviu, ultimul, publicat în "Adevărul". Veţi înţelege de acolo mai multe despre zbaterea continuă a unui scriitor care îşi trăia la modul efectiv prozele şi pe care le visa înainte de a le scrie într-un fel de dicteu morfic. Aflat sau nu în inimile noastre, Vintilă Corbul rămâne. Oricum.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite