Adio, sectoare!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

care te scăpau de armată fusese stabilit în valută de către medicii militari şi cadrele de pe la centrele de recrutare. Cine nu cotiza putea să aibă şi boala lui Calache şi tot nu scăpa de

care te scăpau de armată fusese stabilit în valută de către medicii militari şi cadrele de pe la centrele de recrutare. Cine nu cotiza putea să aibă şi boala lui Calache şi tot nu scăpa de privilegiul iniţierii în tainele şoferiei cu valiza pe sub paturi. În această privinţă stau mărturie numeroasele cazuri în care soldaţii în termen şi-au luat viaţa cu armamentul din dotare pentru că, deşi aveau probleme psihice, fuseseră declaraţi apţi cu nonşalanţă.
Ultima recrutare va aduce o gaură financiară şi facultăţilor particulare, pentru că mulţi dintre cei care voiau să fenteze armata se înscriau în fiecare an la tot felul de specializări, numai să nu se trezească cu gamela în faţă.
Pe lângă şmecheraşii care aveau alte treburi de făcut decât să devină bărbaţi, stagiul militar a însemnat pentru alţii un refugiu din calea sărăciei. Plecaţi din cine ştie ce cătun, pentru prima dată cu trenul, mulţi tineri recruţi au găsit în cazarmă condiţii care nu se comparau cu cele de acasă. Chiar dacă pare incredibil pentru secolul XXI, unii dintre ei au avut astfel ocazia să descifreze tainele alfabetului.
În acelaşi timp, părinţii şi fraţii lor au avut o porţie în plus la masă. Pentru aceşti năpăstuiţi, ultima încorporare nu este deloc o veste bună. Sigur, acum există posibilitatea angajării ca militar profesionist, dar pentru acest lucru bacalaureatul este una dintre condiţiile obligatorii. Culmea e că, pe cele două mii de locuri scoase la concurs de Armată, în acest an s-au năpustit aproape opt mii de tineri, mulţi având studii superioare.
Ei sunt atraşi mai degrabă de siguranţa pe care o oferă această slujbă, salariile neavând niciun termen de comparaţie cu cele ale colegilor din forţele NATO.
În ultima vreme însă, gherila politică în care este implicată conducerea Ministerului Apărării pune sub semnul întrebării chiar stabilitatea acestei instituţii.
Acum un an, atunci când a fost pornit cronometrul ultimei încorporări, MApN avea ministru. Între timp, Teodor Atanasiu n-a mai apucat să vadă cum a ajuns ceasul la zero, fiind el însuşi redus la zero. După decizia Parchetului General, prin care faptele de care a fost acuzat Atanasiu s-au dovedit a fi doar vorbe spuse fără prompter, mult mai elegant ar fi fost ca PNL să nominalizeze o altă persoană la conducerea MApN. Din motive de circ politic, bineînţeles că acest lucru nu s-a întâmplat. În Armată, persoana lui Atanasiu nu mai interesează pe nimeni, ba chiar sunt mulţi care doresc să uite că a trecut pe acolo. Problemele sunt legate însă strict de funcţia de ministru. După mulţi ani de stabilitate cazonă, militarii sunt din ce în ce mai tensionaţi. Motivul? În momentul de faţă nu are cine să valideze schemele de reorganizare ale mai multor unităţi importante. Acest lucru intră strict în atribuţiile ministrului, iar termenul iniţial era august-septembrie. Pe măsură ce trece timpul, oamenii devin tot mai nemulţumiţi. Nimeni nu vrea să se trezească, în pragul Sărbătorilor de iarnă, că nu mai are serviciu.
Într-o totală nepăsare, politicienii târăsc în continuare Armata în mocirla intereselor de partid fără să-şi dea seama că până şi ceasurilor lor de aur se pot opri într-o zi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite