Adio, pungi gratuite!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sacoşele din plastic oferite de supermarketuri ar putea fi interzise până la sfârşitul anului Ministrul mediului şi dezvoltării durabile, Korodi Attila, a apreciat, duminică, la Sf.

Sacoşele din plastic oferite de supermarketuri ar putea fi interzise până la sfârşitul anului

Ministrul mediului şi dezvoltării durabile, Korodi Attila, a apreciat, duminică, la Sf. Gheorghe, că distribuirea gratuită a pungilor din plastic ar putea să fie oprită până la finele acestui an. Această măsură a fost deja introdusă în mai multe state din Occident şi, mai nou, a fost luată în considerare chiar de către autorităţile chineze. Se estimează că 20% din deşeurile de plastic care poluează planeta sunt, de fapt, pungi primite gratuit la magazine.

Korodi Attila a anunţat, la începutul acestui an, că va propune o lege prin care pungile din plastic nebiodegradabile, disponibile gratis la comercianţi, să fie taxate "drastic" pentru a-i determina pe vânzători să folosească ambalaje alternative din materiale biodegradabile.

Ce folosim în loc?

"Probabil că, până în vară, vom putea să avem actul normativ şi să fie şi adoptat, şi depinde de perioada de conformare ce o vom putea discuta cu producătorii de ambalaje şi cu marii retaileri, ca, ori până la sfârşitul verii ori al anului, acest act normativ să fie obligatoriu", a declarat Korodi.

Principalii furnizori de pungi din plastic gratuite pe piaţă sunt în prezent supermarketurile Carrefour, Real Hipermarket, Auchan, Cora, Mega Image, dar şi unele magazine mai mici. În Europa, în cadrul dezbaterii pe tema pungilor oferite gratuit în magazine, s-a propus ca alternativă folosirea pungilor de hârtie, ca în Statele Unite, pe motiv că hârtia este reciclabilă şi biodegradabilă.

Patronii magazinelor vizate au obiectat, pe drept cuvânt, că producerea unei pungi de hârtie necesită un consum mai mare de energie şi, fiind mai grea, transportul ei este mai scump. În China, însă, clienţilor li s-au recomandat sacoşele din pânză, care se spală în maşina automată şi pot fi folosite de sute de ori, înainte de a fi aruncate. Confecţionate din in sau deşeuri de bumbac, şi aceste pungi sunt biodegradabile.

Diferenţe între pungile obişnuite şi cele biodegradabile

O pungă din plastic de calitate bună se descompune într-o perioadă cuprinsă între o sută şi patru sute de ani. Ea este, de fapt, un polimer numit polietilenă şi are două coduri de identificare 2 şi 4. Punga din plastic biodegradabil poartă codul 7 şi se descompune în numai câteva luni.

O astfel de pungă ecologică, ce costă doar cu 5% mai mult faţă de o pungă din plastic nebiodegradabil, este un polimer al acidului polilactic, care este metabolizat de bacteriile din sol, şi, de aceea, se consideră că nu poluează mediul înconjurător.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite